CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, polis memurlarının ek göstergelerinin artırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına kanun teklifi verdi. Memur maaşları arasındaki adaletsizliğin giderilmesi için tüm memurlara emsal teşkil edecek şekilde yasal düzenleme yapılmasını istedi.

Polis memurlarının ek göstergelerinin yükseltilmesine ilişkin girişimler sonuçlanmadığı için 24. dönemde verilen kanun tekliflerinin kadük olduğunu dile getiren Nurlu, "Bilindiği üzere Memurların ek göstergeleri 657 sayılı devlet Memurları Kanununa ekli I ve II sayılı cetvellerde belirtilmiş olup kamu çalışanlarının maaşları ile emekli ikramiye ve aylıklarının hesaplanmasında bu ek gösterge rakamları kullanılmaktadır. Ancak Ek Gösterge rakamlarında, 1995 yılından bu yana herhangi bir artış olmamıştır. Bu durum çalışmakta iken alınan maaşla emekli maaşları arasındaki farkın açılmasına neden olmuştur. Başta polisler olmak üzere tüm kamu çalışanlarının emekli olduklarında önemli gelir kaybı olmaktadır. 1'inci dereceye kadar yükselmiş yüksekokul mezunu polis memurları halen 2200 ek gösterge almaktadırlar. Bu durumun diğer kamu çalışanlarına örnek teşkil edecek şekilde düzeltilmesi polis memurlarının emekli olduklarında yaşadıkları mağduriyeti biraz olsun giderecektir. Kanun teklifimiz ile polis memurlarının maaşlarında, emekli ikramiye ve aylıklarında önemli bir artış sağlanacaktır." dedi.

20 yıldır memurların ek göstergelerinin artmadığını ifade eden Mazlum Nurlu, kanun teklifinde "Memurların ek göstergeleri 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilmiş olup kamu çalışanlarının maaşları ile emekli ikramiye ve aylıklarının hesaplanmasında bu ek gösterge rakamları kullanılmaktadır. Fakat unvan, kadro ve kurumlara göre farklılık gösteren ek gösterge rakamları çalışanlar ve emekliler arasında adaletsizliğe neden olmaktadır. Yüksekokul mezunu astsubayların ek göstergeleri 3600 iken polis memurlarınki 2200’dür. Bu fark özellikle emeklilikte, ikramiye ve maaş farkına neden olmaktadır. Ayrıca en son 1995 yılında değiştirilen Ek Gösterge rakamlarında bu güne kadar bir artış yapılmaması emekli ikramiye ve aylıklarının enflasyon karşısında erimesine neden olmuştur. Çalışırken alınan maaşla emekli aylığı arasındaki makas iyice açılmıştır. Bu nedenle insanlar emekliliğini yaşayacakları zamanlarda çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Meclis, tüm kamu çalışanlarının ek göstergelerinin yükseltilmesi için kapsamlı bir değişiklik yapmalıdır. En yüksek devlet memuru Başbakanlık Müsteşarından, hizmetliye kadar herkesin ek gösterge rakamları günün şartlarına uygun olarak yeniden belirlenmelidir. Ancak bu sayede memurların hem çalışırken, hem de emekli iken aldıkları maaşlar yükselecektir." ifadelerini kullandı.