Edirne’de bir inşaatın şantiyesinde bulunan bekçi köpeğini pompalı tüfekle öldüren şahsa 1002 TL’lik para cezası kesildi.

25 Haziran Perşembe günü oğluyla birlikte bölgede geri dönüşümü olan atık maddeleri toplayan Y.K., Edirne-Süloğlu yolu üzerinde bulunan bir inşaatın bekçi köpeği ısırdı. Kalçasından ısırılan Y.K. daha sonra evine gidip pompalı tüfeği alarak motosikletle olay yerine geldi. Şahsı gören bekçi köpeği kapalı olan şantiye kapısının önüne kadar geldi. Oğlunun kullandığı motosikletten inerek poşet içine sakladığı av tüfeğini çıkaran Y.K. köpeğe doğru ateş etmeye başladı. Açılan ilk ateş sonucu yere yığılan köpeğe Y.K., 4-5 kez daha ateş etti. Ardından yerdeki kovanları toplayan şahıs bölgeden hızla uzaklaştı. Yaşanan olay inşaat şantiyesinin güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.

Olay, basında ve sosyal medyada geniş yer buldu ve tepki yağdı. Gelen tepkiler üzerine Edirne Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri saldırıyı gerçekleştiren şahsı gözaltına aldı. Gece saatlerinde Cumhuriyet Polis Merkezi’ne getirilen Y.K. ifadesinin alınmasından sonra serbest bırakıldı.

Çıkışta bir açıklama yapan Y.K., olay günü geri dönüşümü olan atık maddeleri topladığı sırada söz konusu köpeğin kendisine saldırdığını ve kalçasından ısırdığını daha sonra da 11 yaşındaki oğluna yönelmesi nedeniyle öfkesine yenilerek saldırıyı yaptığını söyledi.

Bu arada köpeğin öldürülmesi nedeniyle inşaat sahipleri saldırgan şahıs hakkında suç duyurusunda bulundu.

Olaya Edirne Doğayı, Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği de (EDHAYKO) müdahil oldu.
Cumhuriyet Başsavcılığına müracaatta bulunan dernek, “Mala zarar verme, Hayvanları Koruma Kanunu’na, Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet, Kamu Güvenliğini tehlikeye sokma, Meskun mahalde ateş etme” gibi maddelerden suç duyurusu yaptı.

KÖPEK ÖLDÜRMENİN CEZASI 1002 TL

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlatırken polisteki ifadesinin ardından serbest bırakılan K.’a Orman ve Su İşleri Edirne İl Şube Müdürlüğü tarafından av tüfeğiyle köpek öldürdüğü gerekçesiyle 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 1002 TL idari para cezası uygulandı.

HAYVAN SEVERLER ÖLDÜRÜLEN BEKÇİ KÖPEĞİ İÇİN YÜRÜDÜ

Öte yandan Edirne Doğayı ve Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (EDHAYKO) üyeleri de pompalı tüfekle öldürülen bekçi köpeği için yürüdü. Köpek öldürülmesini protesto etmek amacıyla Edirne Saraçlar Caddesi’nde bir araya gelen üyelerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da destek verdi. EDHAYKO adına açıklama yapan Gülçiçek Korkut, Edirne’de pompalı tüfekle öldürülen köpek için bir araya geldiklerini söyledi.
Şantiyenin demir kapısının kapalı olduğu halde arazi içinde yatmakta olan ve kimseye zararı olmayan sahipli bekçi köpeğinin öldürüldüğünü ifade eden Korkut, “Kendisini ısırdığı için bir köpeğe bilenen ‘Bir ısırığa bir hayat’ şeklinde formüle ettiği çarpık adalet duygusu olan motivasyonla yanıp tutuşan ve ondan bu şekilde intikam alan Y.K. bu şekilde yaparken yalnız değildi.” dedi.

Yanında doyurmak, beslemek ve barındırmakla yükümlü olduğu kadar eğitmekle de sorumlu olduğu 10 yaşındaki evladının olduğunu anlatan Korkut şunları söyledi: “Bu akli, ruhi, bedensel ve vicdani donanıma henüz erişmemiş çocuk neler gördü, neler öğrendi bir bakalım. Örnek aldığı babası, kendine emanet edilmiş alanı hayatı pahasına korumak üzere programlanmış bir köpek tarafından ısırıldı ama köpekten sorumlu olan şantiye sahipleriyle sorunu çözme yoluna gitmedi.”

Olayın ardından Türkiye’nin birçok ilinde baroların kendilerine destek vermek amacıyla davaya müdahil olmak istediklerini kaydeden Gülçiçek Korkut, ancak Edirne Barosu’nda bu konuda destek görmediklerini sözlerine ekledi.