Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Argunşah, 1915 yılında devlet kurma vaadiyle Ermenilerin eline silah verildiğini ve 600 bin Müslüman Türk'ün katledildiğini söyledi.

Yeni Ufuklar Derneği Kayseri Şubesi tarafından ‘Çanakkale Geçilmez’ isimli konferans düzenlendi. Programın açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Prof. Dr. Mustafa Argunşah, Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Argunşah, 24 Nisan 1915’te Ermeni tehcirinin Osmanlı sınırlarında Anadolu’dan alınıp daha güneye doğru Suriye’ye götürüldüğü yönünde alınan karar olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bu Osmanlı döneminde zorunlu göçtü. 24 Nisan 1915’te bu karar alınırken aynı gece İngiliz önderliğinde onlarca devletin orduları, 300 bin civarında ordu Çanakkale çıkarma yaptı. Osmanlı, 7 cephede Birinci Dünya Savaşı’nda savaşırken eli silah tutan bütün erkeklerimiz, çocuklarımız cephelere giderken, kandırılmış eline silah verilmiş, onlara devlet vaat edilmiş Ermeni vatandaşlarımız yüzyıllarca kardeşçe yaşadıkları insanları katlettiler. Bizim masum insanı arkadan vurmaya ve toplu katletmeye başladılar. Sayın Halaçoğlu bunun belgelerini yayınladı. 600 bin üzerinde Doğu Anadolu coğrafyasında Ermeniler tarafından katledildi. Yıllardır toplu mezarları çıkıyor ve çıkartılmaktadır.”

“Biz mazlumların hamisi olmuş nerede zulüm görmüş Müslüman gayrimüslim olmuş insanların sığınağı olmuş milletiniz.” diyen Prof. Dr. Argunşah, “İstanbul fethedildiğinde Bizans halkı Ayasofya sığındı. Fatih’in askerlerinin katledeceğini düşündüler. Ama Fatih Sultan Mehmet onlara her türlü özgürlüklerini vererek yaşamalarına imkan verdi. Böyle bir millet katliam yapar mı? Birçok ülkeden milyonlarca insanının sığındığı bu coğrafyanın gerçek sahipleri insanlarımız katliam yapamaz. Bizim tarihimde katliamlar yoktur” diye konuştu.

'HOCALI KATLİAMINI KİMSE KONUŞMUYOR'

Prof. Dr. Mustafa Argunşah, 23 yıl önce 26 Şubat 1992 yılında Hocalı da yapılanların unutulmadığını hatırlatarak, “Ermeniler o katliamı yaptı. Yüzlerce insan kadın çocuk erkek katledildi. 40’ın üzerinde büyükelçilik çalışanlarımız katledildi. Masum insanlar katledildi. 1915 şartları Osmanlı Devleti'ni bu göçe mecbur etti. Ermenilerin göçtükleri coğrafya bizim coğrafyamızdı. Rahat edebilecekleri göçtü. Yolda insanlar öldü. Hastalıktan salgından öldü. Öldürülen olmuştu. Bu bir karşılıklı savaş şartlarında oldu. 600 bin Müslüman Türk öldürülürken, ölen Ermeni sayısı bu kadar değildi. 1.5 milyon Ermeni öldü yalanı var. Bizim dünyada lobimiz yok. 2.5 milyonluk Ermenistan, 23 yıldır işgal ettikleri Karabağ üzerinde oturuyorlar ne Azerbaycan, Türkiye nede başka ülkeler buradan çıkarmaya gücü yetmiyor” dedi.

Prof. Dr. Argunşah, bu olayların tarihçileri olduğunu ve siyaset olduğunu dile getirerek, “Türkiye Cumhuriyeti bu konularda daha çok siyaset yapmalıdır. Avrupa Parlamentosu cesaret etmemeliydi. Türkiye Cumhuriyeti 2015 yılına hazırlıklı girmedi. Bilen, okuyan insanlar olarak söylüyorum bu zaafımızdır.” diye konuştu. Çanakkale’de 20 bin Anzak gencinin geceyi geçirdiğini aktaran Prof. Dr. Argunşah, Anzak gençlerin millet olmayı burada öğrendiklerini dile getirdiklerini hatırlatarak, “Vatanımıza sahip çıkmalıyız. Daha çok çalışmalıyız. Milletimizin geleceğini bekasını taşımamız gerekiyor. Siyasi farklılıklar olabilir. Vatan millet ve istikbal konusunda birbirimizden farkımız yok.” şeklinde konuştu.