Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK’ün, üniversitenin iradesine göre atama yapmadığına üzüldüğünü belirterek gönül kırıklığı olduğunu söyledi.

ÇOMÜ’de yapılan seçimde birinci sırada yer almasına rağmen YÖK tarafından üçüncü sıraya koyulması ve Cumhurbaşkanı Erddğan tarafından, ikinci sırada seçilen Prof. Dr. Yücel Acer’in atanmasının ardından Prof. Dr. Laçiner, bugün bir açıklama yaptı. Yazılı açıklamada, 15 Mart 2011 günü eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından rektör olarak atandığını ve üniversitede de ilk sırada seçildiğini hatırlatan Laçiner, şunları kaydetti: “Son dört yıl benim için oldukça zor ve yorucu geçti. Bana verilen emaneti korumaya ve yüceltmeye çalıştım. Bu uğurda sağlığımı ve özel hayatımı ihmal ettim. Çocuklarımın, eşimin, yakın akrabalarımın ve arkadaşlarımın hakkına girmek pahasına tüm hayatımı ÇOMÜ personeline ve öğrencilerimize vakfetmeye çalıştım. Sadece mesai saatlerinde değil, geceleri de üniversitemizin işleriyle hemhal oldum. Bu süre zarfında doğru düzgün izin yapamadım, Çanakkale’nin güzelliklerinden dahi istifade edemedim. Bu nedenle ÇOMÜ Rektörlüğü görevimin sona erişi, üzerimden büyük bir yükü almış oldu. Vicdanen için rahat. Dört yıl boyunca bilerek ve isteyerek kimseye zarar vermemeye çalıştım; hakkım olmayandan uzak durdum, hattâ yasaların bana tanıdığı hakları ve avantajları dahi tam olarak kullanmadım. Bundan sonra da Çanakkale’ye ve ÇOMÜ’ye elimden gelen her desteği vereceğim ancak artık asıl sorumluluğun üzerimden kalktığı da ortada. Dört yıl boyunca bir taşra üniversitesinden, birinci sınıf bir üniversite çıkarmaya çalıştım. Bu hedefime dört yıl gibi kısa bir sürede ulaşılamayacağını biliyorduk ancak en azından bunun altyapısını kurmayı, ciddi bir mesafe almayı umduk. Doğrusu, umduğumuzdan fazlasını bulduk. ÇOMÜ, dört yıl içinde uluslararası alanda makale sayısını yüzde 64 oranında arttırdı (SCOPUS veri tabanı ve SCI/SSCI’lı dergilerde); 2015’te bu artışın yüzde 100’e yaklaşmasını sağlayacak bir sistemi de kurduk. Bilimsel projelerde ise ÇOMÜ, Türkiye’nin en çok proje veren ve en çok proje kazanan ilk yedi üniversitesi arasına girmeyi başardı; sadece 2014’te 36 ayrı proje alarak görkemli bir başarıya imza attık.”

'ÜNİVERSİTEDE BİRİNCİ SEÇİLDİM'

Çalışma süresi boyunca üzerine düşeni yaptığını belirten Sedat Laçiner, Hakk'ın rızası için halka çalıştığını söyledi. Seçim sürecini de anlatan Laçiner, YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı hakkında şunları ifade etti: “Bu süre zarfında hiçbir grubun bir diğerine tahakküm kurmaması için elimden geleni yaptım; geçmişin yaralı ilişkilerini tamir etmeye çalıştım. Elbette birçok hatamız ve eksiğimiz de olmuştur. Bu eksiklerin yeni yönetimlerce giderilmesini, bu bayrak yarışının devam ettirilmesini dilerim. En son rektörlük seçimlerinde arkadaşlarım beni birinci seçtiler. Zaten seçimden önce, ‘Eğer ikinci olursam yarıştan çekilirim.’ demiştim. Eğer ikinci olsaydım yarıştan çekilirdim. çünkü benim anlayışıma göre 700’e yakın profesör, doçent ve yardımcı doçentin seçimine saygı duyulmalıdır ve birinci olan, her şart altında atanmalıdır. Bugün de aynı düşüncedeyim. Ne var ki yasalarımız, sistemi üç aşamalı kurmuştur ve ne yazık ki Türkiye henüz bahsettiğim anlayışa sahip değildir. Sayın Cumhurbaşkanımız'ın ve YÖK’ün üniversitemizin iradesine göre bir atama yapmamış olmasına elbette üzüldüm ve bir gönül kırıklığım da var. Keşke tercihlerinin sebebini objektif kriterlerle ortaya koysalardı ve rekabet daha sağlıklı bir şekilde yapılabilseydi. Buna rağmen Cumhurbaşkanlığı ve YÖK makamlarına küsmek veya darılmak elbette olmaz. Hepimiz bu ülkenin iyiliği için çalışıyoruz. Görüş farkları olsa da bu farklar, ülkemize hizmet etmemize engel olmamalıdır. Bu çerçevede dört yıllık görev sürem boyunca bana destek veren ÇOMÜ ailesine teşekkür ediyorum. Dört yıl boyunca ÇOMÜ’de bilim ve eğitim yapmaya, onu teknik olarak ve ilmi olarak yükseltmeye çalıştık. Belki daha iyisini yapabilirdik ancak elimizden gelen buydu. Umarız ÇOMÜ, en kısa zamanda dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesinden biri haline gelir. Tek dileğim bu.”