Ankara’daki Roma Hamamı Açık Hava Müzesi’nde atık yakma skandalı yaşandı. Müzenin deposundan çıkarılan eski sandalyeler ve ahşap parçalar tarihi eserlerin yanında ateşe verildi. Görevliler, bu duruma gerekçe olarak ‘hurdacıların ahşapları almamasını’ gösterdi. Müzede bin 700 yıllık geçmişe sahip bir Roma hamamının yanı sıra çeşitli dönemlerden kalma mezar taşları, yazıtlı bloklar, su künkleri, lahit ve aslan heykelleri var.

Roma Hamamı Açık Hava Müzesi ve Ören Yeri, Ulus Çankırı Caddesi üzerinde bulunuyor. Ören yeri, 1997-2001 arasında yapılan çalışmalarla Açık Hava Müzesi görünümüne kavuşturuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü uzmanlarının geçen yıl hazırladığı çevre düzenleme projeleri, Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’nün kararı ile uygun bulundu. Bunun üzerine müzede bu yıl çevre düzenlemesi başlatıldı. Düzenleme kapsamında 1940’lı yıllarda yapılmış kazı evi yıkıldı. Ardından müzenin deposundaki kullanılmayan hurda niteliğindeki demir ve ahşap aksamlı malzemeler dışarı çıkarıldı. Depodan çıkarılan bazı ahşap atıkların görevliler tarafından tarihi hamamın yanında ateşe verildiği görüntülendi. Siyah dumanların göğe yükselmesine bazı turistler de tanıklık etti. Alanın hemen yanında Roma ve Bizans döneminden kalma mezar taşları yer alıyor.

Müze çalışanları, hurdacıların almadığı ahşapları yakmak zorunda kaldıklarını belirtti. Anadolu Medeniyetleri Müzesi yetkilileri ise olayı öğrenince hemen müdahalede bulunduklarını söyledi. Yetkililer, yakılan kağıtların külünün dağılmaması için bazı eski sandalyelerin de görevlilerce yakıldığını sonradan fark ettiklerini ifade etti.