Kamuoyunda yapılan uyarılara rağmen telefon dolandırıcılığında her gün yüzlerce vatandaş mağdur oluyor. Kendilerini 'polis' ya da 'savcı' olarak tanıtan dolandırıcılar, uydurma senaryolarla her gün yüz binlerce liralık dolandırıcılık olaylarına karışıyor. Bursa'da, polis olduğunu söyleyen bir kişi, telefonla aradığı vatandaşa adının bir soruşturmaya karıştığını, şüphelilerin yakalanması için para yatırması gerektiğini belirtti. Bankadan 10 bin lira para çeken vatandaş, sahte polislere kötü bir sürpriz yaptı. Poşete para yerine su şişesi koyan vatandaş, dolandırılmak istendiğini anlayınca durumu hemen polise bildirdi.

İlginç dolandırıcılık olayı, Karacabey'de meydana geldi. Abdullahpaşa mahallesinde ikamet eden E.A.'ı cep telefonundan arayan kimliği belirsiz bir kişi, polis olduğunu belirterek, "Adınıza bankadan kredi çekilmiş, kuyumcudan altın alınmış. Yapacağımız operasyonla adınıza bu işlemleri yapanları yakalayacağız." dedi. Anlatılanlar karşısında ikna olan E.A., banka şubesine giderek 10 bin lira kredi çekti. Telefonu sürekli açık tutan sahte polis, "Parayı poşete koyup, söylediğimiz yere bırak." dedi. Bu esnada dolandırılmak üzere olduğunu anlayan E.A., polisin 'sahte mi, gerçek mi' olup olmadığını belirlemek için ilginç bir yönteme başvurdu. Poşete 10 bin lira yerine su şişesi bırakan E.A., bir süre sonra telefonla arayan sahte polisin 'poşette para yok' demesiyle dolandırılmak istendiğinden emin olunca polis merkezinin yolunu tuttu.

Karacabey İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde olayla ilgili ifade veren E.A., olayı gerçekleştirilmek isteyenlerin 35 plakalı bir araçla ilçeden ayrıldığını söylemesi üzerine Emniyet birimleri mobese kameralarını incelemeye aldı. Bankadan çekilen 10 bin lira yerine su şişesi konulan poşeti alan kişinin M.S. olduğu tespit edildi. Cumhuriyet Savcılığı, M.S. ve suç ortaklarının yakalanması için soruşturma başlattı. Olayla ilgili yaşadıklarını anlatan E.A., ise vatandaşlara benzer durumlarda uyanık olmalarını tavsiye etti.

Gemlik Hamidiye mahallesinde meydana gelen bir başka dolandırıcılık olayında ise Z.B.'yi telefonla arayan kimliği belirsiz kişi, "Sigorta şirketlerine kaptırdığınız paranızın yasal faiziyle birlikte 7 bin lira olarak geri alabiliriz." dedi. Avukatlık şirketinden aradığını söyleyen telefondaki kişinin yönlendirmesiyle sözde masraflar için verilen hesap numarasına 420 lira para yatırdığını belirten Z.B., dolandırıldığını söyleyerek polis merkezine müracaat etti.

SAHTE POLİSE KANINCA 4 BİN 500 LİRADAN OLDU

Öte yandan İznik Polis Merkezi Amirliği'ne başvuran M.T. isimli vatandaş, telefonla kendisini arayarak polis olduğunu söyleyen meçhul kişi tarafından 4 bin 500 lira dolandırıldığını öne sürdü. Selçuk mahallesinde ikamet ettiğini belirten M.T., polis merkezinde verdiği ifadesinde, "Polis olduğunu belirten kişi, banka hesabımın ele geçirildiğini, hesabın kurtarılması için verilen hesap numarasına para yatırmam gerektiğini kaydetti. Bunun üzerine verilen hesaba 4 bin 500 lira yatırdım. Sözde polis, yeniden para isteyince dolandırıldığımı anlayınca polis merkezine geldim." dedi. Olayla ilgili Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı.