Şanlıurfa'da adliye önünde, 14 Aralık’taki medya operasyonunu protesto eden vatandaşlar ile polis arkadaşlarının ailelerine destek verdikleri gerekçesiyle dün gözaltına alınan 30 kişinin tamamı, emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Gazeteci, esnaf, yurt yöneticileri ve polislere yönelik operasyonda gözaltına alınan 30 kişi, ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Serbest bırakılan şahısların ifadesi gece boyunca sürdü. Sabaha yakın saatlerde sorgusu tamamlananlar serbest bırakıldı.

Sorgunun büyük bölümünde gözaltına alınanlara, tanıdığı kişilerin sorulduğu belirtilirken, ‘megafonu nerden aldın’, ‘hırsız kim?’ ‘neden protesto ettin’ şeklinde soruların sorulduğu öğrenildi. Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Avukat Harun Kaplama, böyle bir soruşturma için müvekkillerinin evden alınmasına tepki gösterdi. Polislerden bazılarının sadece arkadaşlarına geçmiş olsun dileklerinde bulunduğu için gözaltına alındığını dile getiren Kaplama, bunun hukuk camiasını tedirgin ettiğini file getirdi.

Bir gazetecinin görevini yaptığı için evinden gözaltına alındığını kaydeden Kaplama, bunun hiçbir şekilde izahının olamayacağını ifade etti.

SİYASETÇİ VE GAZETECİLERDEN TEPKİ

Gazeteci, esnaf, özel yurt yöneticisi ve polislere yönelik operasyona siyasetçi ve gazete cemiyetlerinden de tepki geldi. Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kartal Kaptan, tepkisini Twitter ortamında dile getirdi. Kaptan, “Şanlıurfa'da polis, gazete temsilcisi, esnaf, yurt müdürlerinin de aralarında bulunduğu 27 kişi gözaltına alınmış, Allah sonumuzu hayreylesin.” ifadelerine yer verdi.

Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Derneği de gazetecinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Tahir Gülebak, basın mensubunun gözaltına alınmasından derin üzüntü duyduğunu vurguladı. Gülebak, açıklamasında, adliye önünde gerçekleşen eylemlere destek verdiği gerekçesi ile Cihan Medya Dağıtım İl Temsilcisi Murat Şimşek’in sabah saatlerinde evinin önünde polis tarafından gözaltına alınmasını derin üzüntü içersinde öğrendiklerini ifade etti. Gelişmeleri Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Derneği olarak yakından takip ettiklerini belirten Gülebak, "Umarız meslektaşımız Şimşek bir an önce aramıza döner. Şu an ifade işlemleri devam ediyor. Dernek olarak her zaman gazetecilerin yanında yer alacağız.” diye ifade etti.

Edessa TV Haber Müdürü Orhan Kaya da Twitter adresinden, “Şanlıurfa’da algı operasyonu yapıldı. 27 kişi soruşturmaya alındı.” ifadeleri ile algı operasyonunu duyurdu. Eski Emniyet Müdürü Anadolu Atayün de “Urfa Emniyeti, dosyayı operasyona çevirip ev araması yapmak ve operasyon var havası için çok uğraştı ama savcı ifade alıp serbest bırakın dedi.” şeklinde açıkladı.