Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 'Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin sanal turlar ile halka açılması ve iftar verilmesini 'Saray'ı meşrulaştırma hamlesi' olarak değerlendirdi. Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kaçak Saray'da sadece belirli kısımlar sanal turlar ile güya halka açıldı. İftar veriliyor, seçilmiş halka. Gazeteciler götürüldü, o da belli bölümlere. Fotoğraf çekmek yasak, görüntü almak yasak, soru sormak yasak. Madem Saray'ı meşrulaştırmak için bunları yapıyorlar o halde SPA merkezi, fitness salonu, hamamı, VIP sinema salonu, tenis kortları ve havuzlara da sanal turlar olacak mı?” ifadelerini kullandı.

Yapımına Başbakanlık Hizmet Binası olarak başlanan, ardından Ak Saray, daha sonra da Cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak adlandırılan Atatürk Orman Çiftliği'ndeki devasa yapı, Beştepe Millet Camii'nin açılışıyla birlikte ismi ‘Cumhurbaşkanlığı Külliyesi' olarak değiştirildi. Bugüne kadar Saray'a ilişkin yaptıkları açıklamalarıyla dikkat çeken Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu değişikliklerin ‘Saray'ın meşrulaştırılması amacı taşıdığını' açıkladı.

“ANA BİNA VE KONUTU HALKA AÇIN, HERKES GÖRSÜN LÜKS VE ŞATAFATI”

Son günlerde Saray'ın sanal turlar ile halka açıldığını hatırlatan Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Sanal turlar, iftar yemekleri, gazetecilerin gezdirilmesi hepsi Saray'ın halkın zihnindeki kötü imajını yıkmaya dönük hareketler. Çünkü insanlar o Saray'ın vergilerimizin çarçur edilerek inşa edildiğini gördü, lüks ve şatafatın ayyuka çıktığını gördü.” ifadelerini kullandı. Saray'da ağırlanan gazetecilerin fotoğraf ve görüntü almasına izin verilmeden gezdirildiğini kaydeden Candan, “Neden görüntü alınmasından korkuyorlar? Yurtdışına gittiğimizde Saray'ları gezebiliyor, devlet başkanlarının odalarına kadar girip fotoğraf çekebiliyorsunuz. Madem turlar düzenliyorlar, insanları getirip Saray'ı gezdiriyorlar, o zaman fitness salonlarını, havuzları, hamam ve buhar odalarını, VİP sinema salonunu, tenis kortlarına da tur düzenlesinler? Ana bina ve konut kısmını tüm çıplaklığıyla halka göstersinler ki herkes görsün şatafatın ve lüksün boyutunu. Kaçak Saray'ın bir aylık sabit giderlerinin faturalarını da çerçeveletip o gelenlere göstersinler. Adı ne olursa olsun orası külliyen Kaçak Saray'dır, meşrulaştıramazlar.” ifadelerini kullandı.

“ANKARA'DA GEZECEK YER YOKSA SORUMLUSU SİZSİNİZ”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın verdiği iftarda “Ankara'da gezecek yer yok, insanlar burayı gezmeye geliyor” dediğini vurgulayan Tezcan Karakuş Candan, “Ankara'da gezecek yer yoksa bunun sorumlusu belli değil mi? 13 yıldır ülkeyi kim yönetiyor? 22 yıldır Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni kim yönetiyor? Gezecek, görecek yer çok. Yeter ki siz oraları talan etmeyin.” dedi. Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya ise “Madem gezecek yer yok Melih Gökçek'in milyonlar harcayarak Ankara'nın dört bir yanına diktiği saat kuleleri ne güne duruyor? Selçuklu mimarisiyle yapılan Ankara giriş kapıları ne güne duruyor? İnsanlar buraları gezmiyor mu? Bu yaptığı şeyler milyonlarca turist çekecekti, insanlar akın akın gezmeye gidecekti hani?” diye konuştu.