Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın (Ak Saray) maliyetlerini bir bir açıklayan Mimarlar Odası, şimdi de Saray’ın iç ve dış temizlik masraflarını kamuoyuyla paylaştı. Saray’ın günlük, haftalık, aylık ve yıllık olmak üzere temizlendiğine dikkat çeken oda yöneticileri, iç temizlik için aylık 4 bin 500, yıllık 54 milyon lira harcanacağını açıkladı. Yılda iki kez yapılan cephe temizlemesinin maliyeti ise 50 milyon lira. Toplamda 104 milyonu bulan temizlik maliyeti ile yeni eğitim dönemine başlayan 650 öğrenci kapasiteli 2 bin okulun temizliğinin yapılabileceği belirtildi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, düzenlediği basın toplantısında Saray’ın ‘temizlik’ giderlerini açıkladı. 300 bin metrekare üzerinden hesaplama yaptıklarını kaydeden Candan, 104 milyon liralık bir giderle karşılaştıklarını vurguladı. Maliyet hesabının en düşük seviyeden yapıldığını belirten Candan, “Özel bakım gerektiren avizeler, çelik kasalar, ahşap döşemeler, halılar, koltuklar ve mobilyalar bu hesaba dahil değil. Biz sadece iç ve dış kaba temizlik giderini açıklıyoruz. En alt seviyeden açıkladığımız için de herhalde Saray ahalisi açıklamalarımızdan oldukça memnundur.” diye konuştu.

“ANKARA’DAKİ TÜM DEVLET OKULLARI TEMİZLENEBİLİRDİ”

Ankara Çankaya’da bulunan 670 öğrenci kapasiteli bir okulun aylık 4 bin 500 lira temizlik gideri olduğunu kaydeden Tezcan Karakuş Candan, “Biz Saray’ın bu maliyetini yeni eğitim dönemi başlarken okulların temizlik kalemi ile karşılaştırmayı uygun bulduk. Yıllık 104 milyon liralık temizlik gideri ile 1 milyon 300 bin öğrenci için temizlik yapılabilirdi. Bu parayla 2 bin okul temizlenebilirdi. Yani neredeyse Ankara’daki tüm devlet okullarının temizliği karşılanabiliyor.” dedi.

“KONUT’UN ŞATAFATINI DA AÇIKLAYACAĞIZ”

Ak Saray’ın maliyetlerini açıkladıkları için Oda olarak hedefte olduklarını kaydeden Candan, “Ne yaparlarsa yapsınlar bu maliyetleri açıklayacağız. Bizim vergilerimizle Atatürk orman Çiftliği arazisine hukuksuz bir şekilde o binayı yapmanın bir karşılığı olacak. Buna katlanacaklar veya kalem kalem birim birim açıklayacaklar maliyeti. Ne yapıyorlarsa Saray bir türlü gündemden düşmüyor. Gündem düşmesine izin vermeyeceğiz. Önümüzdeki günlerde de Cumhurbaşkanlığı Konutu’nun ne kadar lüks ve şatafat içerisinde olduğunu kamuoyuyla paylaşacağız.” şeklinde konuştu.