Atatürk'ten yadigar kalan ve zamanla amaç dışı kullanımıyla gündeme gelen Savarona yatı, Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı kapsamında Çanakkale Boğazı'na gelecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, 100. yıl törenleri için yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Etkinliklerin yıl içinde akışının devam edeceğini belirten Gürkan, bu sebeple törenin programı açısından farklılık beklemenin doğru olmadığını söyledi. 100. yıl kapsamında ele aldıkları ve ilk kez açıkladığını söylediği etkinlik kapsamında devlet tiyatrolarının özel bir oyun tasarladığını belirterek, "57. Alay adlı oyun, bu yıl ilk kez Çanakkale'de sahnelenmeye başlayacak. Bunu bir tarafa koyduk. İkincisi, sırf bu yıla özgü olarak devletimiz, ünlü bir besteciyle anlaşma yaparak özel bir beste yapılmasını istedi, 57. Alay Senfonisi adı altında. Bu senfoni, ilk kez 24 Nisan tarihinden önceki gün seslendirilecek. Bunlar özel hususlar. Diğer özel etkinlikse Savarona yatıyla ilgili. Savarona, bizim milli değerlerimizle bütünleşmiş bir yat, gemidir. Son haftalarda Sayın Cumhurbaşkanımız'ın kullanımıyla beraber o önemi bir kat daha artmıştır. Yüzer müze mahiyetindeki, tarihimizdeki önemli olaylara sahne olmuş Savarona yatı, bu yıl için hepimizin göreceği şekilde Çanakkale Boğazı'nda yerini alacaktır. Bu şekliyle bakanlığımız çalışmalara başlamış ve yatın buraya gelmesiyle ilgili hazırlıklar devam etmekte. 18 Mart haftasındaki önemli olaylardan birisi de Kanlısırt Senfonisi'nin seslendirilmesiyle ilgili. Buraya yaklaşık 100 kişilik sanatçı ekibi gelecek. Yine Tuluyhan Uğurlu ile beraber bir dinletiye şahitlik edeceğiz." şeklinde konuştu.

Gelibolu Yarımadası'nda yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Tarihi Alan Başkanı Gürkan, Şehitler Abidesi'nin bulunduğu bölge ve yol güzergahlarını estetik bir gözle değerlendirdiklerini söyledi. Conkbayırı'nda bulunan Atatürk anıtında doğal sebeplerle renk atmaları, bozulmaları bulunduğunu belirterek şunları söyledi: "Yahya Çavuş Anıtı'nda da aynı bozulmalar var. Maalesef ziyaretçilerimiz, anıtların tepesine kadar ulaşmak istiyor. Bakıyorsunuz, tepelerine çıkarken tüfeğin süngüsü parçalanmış. Bu vaziyette heykellerimiz. Bu nedenle hem Yahya Çavuş hem de Atatürk anıtının konservasyonuna ve onarımına başladık. Bunların altındaki kaidelerde depremler nedeniyle tahribatlar var, bununla ilgili de çalışma yapıyoruz."