Senegal eski Devlet Bakanı'nın eşi Ndeye Doynekh Diouf, ülkesinde hizmet veren Yavuz Selim Koleji'nin kendileri için bir övünç kaynağı olduğunu söyledi. Dakar Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı da olan Diouf, Balıkesir'deki Gala Yaşam ve Aktivite Merkezi'nde düzenlenen programa konuşmacı olarak katıldı. Kendisine, Senegal'deki Türk okullarının uzun yıllar genel müdürlüğü görevinde bulunan Adnan Demir tercümanlık yaptı.

Program, Türkiye Kur'ân–ı Kerîm güzel okuma birincisi hafız Vedat Özarpacı'nın tilaveti ve ilahileriyle başladı. Ardından Faslı Prof. Dr. Abdülmecit Busepke'nin, Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi'yi anlattığı kısa bir sinevizyon gösterisi yapıldı. Ardından sahneye gelen Ndeye Doynekh Diouf, "Yavuz Selim adı, Sengalliler için hakikaten bir iftihar vesilesi. Okula ilk adımımızı attığımızdan beri elhamdülillah hiç pişmanlık duymadım. Senegal'de kime sorarsanız sorun, sadece güzel şeyler duyacaksınız. Bütün Senegal, cumhurbaşkanından en sıradan insanımıza kadar hepsi bu okulların arkasında. Bu okulların arkasında olanları da dualarında unutmuyorlar." dedi. Dört çocuk annesi Diouf, hepsinin Yavuz Selim Koleji'nde eğitim gördüğünü belirterek, "Ülkemizdeki öğrenciler, oluşturdukları bir gruba Yavuziye adını verdiler, Yavuz Selimli'ler anlamında. Bir dostumun tavsiyesi üzerine çocuklarımı Türk okullarına gönderdim. En büyük oğlum mezun oldu, Şimdi Fatih Üniversitesi'nde eğitimine devam ediyor. Okulun slogan cümlesi olan 'Eğitime farklı bir bakış', cidden bütün faaliyetlere yansımıştı. Türk kardeşlerimiz geldikleri günden beri biz hep onların güzelliklerini gördük. Onların mükemmel insanlar olduklarını gördük. Dürüstler; kendilerine de, lokal değerlere de, bizlere karşı da çok saygılılar." şeklinde konuştu. Ülkedeki herkesin Senegal Yavuz Selim Koleji'nin başarısını bildiğini söyleyen Diouf, "Allah şahit ki benim şu dediklerimi hangi öğrenci velisiyle konuşursanız konuşun, belki çok daha fazlasını işiteceksiniz. Çocuklarımız okullarda çok mutlular. Çocuklarımdan sürekli olarak, dinimin güzellikleri ve detayları adına her gün başka bir şey öğreniyorum. Her gün bizim evde bana bir ders var. Okul çok iyi olmasaydı bunları anlatamazdım." dedi. Senegal'de hizmet veren bütün öğretmen ve diğer görevlilerin birer dürüstlük örneği olduğuna dikkat çekerek, Türkiyeli hayırseverlerin yaptığı yardım faaliyetlerinden de övgüyle bahsetti. Türk insanlarını evine davet eden Diouf, "İnşallah evime sizi bekliyorum. Evim küçük ama kalbim büyük. Sizi çok seviyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

Senegal'in Batı Afrika'nın merkezi olduğunu belirten eğitimci Demir ise ikisi imam hatip olmak üzere 10 tane Türk okulu bulunduğunu söyledi. Bu ülkede 18 yıl önce yedi öğrenciyle başlayan eğitim faaliyetlerinin şu anda 2 bin 500 öğrenciyle sürdüğü bilgisini verdi. Ülkenin 14 eyaletten oluştuğunu da belirterek, Türk okullarının beş eyalette hizmet verdiğini aktardı.

Programın sonunda Balıkesir İşadamları Derneği (BİAD) Başkan Yardımcısı Levent Çeçen, Ndeye Doynekh Diouf'a teşekkür ederek, bir Yağcıbedir halısı hediye etti.