Samsun’un Bafra ilçesine kurulacak Türkiye’nin ilk 'Medikal Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) inceleme yapmak için gelen Sağlık Bakanlığı Türkiye Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünler Başkan Yardımcısı Dr. Ali Sahit Septioğlu, "Dünyada tıbbi cihazlar alanında gereken yere bir an önce gelmeliyiz." dedi.

Dr. Septioğlu, "Ben Bafra Medikal OSB’ye buraya Sağlık Bakanlığı açısından bakacağım. Ticari açıdan ya da yer açısından başka bakanlıklar bakacaktır. Fakat bizim için öncelikli olan sizlerin üretiminizin genişlemesi, teknoloji ile beraber genişlemesi ve gelişip daha üst düzey ürünler üretip dünyada tıbbi cihazlar alanında aslında bulunmamız gereken yere bir an önce gelebilmemizdir. Siz aynı işleri, aynı üretimleri sadece buraya taşıyarak yaparsanız bizim için de bir şey değişmeyecek, sizler için de bir şey değişmeyecek. Burada mevcut firmaları taşımanın dışında, yeni firmalar oluşmadığı sürece mevcut firmalarımız kendilerini geliştirmediği sürece, yeni üretimler başlamadığı sürece tıbi cihaz alanında gerçek anlamda Türkiye'de diğer illerin örnek alacağı bölge olarak gelip burada birlikte üretim yapmayacağı bir yer olmadığı sürece bu çalışmanın bizim açımızdan önemli bir yeri olmayacak." şeklinde konuştu.

Tıbbi cihaz teknolojilerinde 3’lü sac ayağı olduğunu ifade eden Dr. Septioğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Biri tıbbi cihaz üreticileri var ikinci çok sağlam üniversiteye ve son olarak kamu desteğine ihtiyacımız var. Yani ne üretirseniz üretin bu ihtiyaç var ama tıbbi cihaz inavasyonu çok hızlı bir alan olduğu için ve sağlıkla ilgili bir alan olduğundan dolayı hem inavasyon ihtiyacınız hem de kendi üretim ihtiyacınız var. Çünkü her türlü sıkıntıda olmazsa olmaz diyebileceğiniz bir alan. Bütün bunları dikkate aldığınızda bir yerden başlamak gerekiyor bu yapılanmaya. Samsun buna uygun mu dönüp buna bakmak lazım. Tıbbi cihaz üreticileri açısından baktığımızda, küme yapılanmamızla beraber bunun uygun olacağı birkaç ilden biri olduğunu gösteriyor. Üniversitenin bu düşünce içine girmesi gerekiyor çünkü üniversite inavasyonu sağlamanız açısından da Ar-Ge çalışmanız açısından da teknolojiyi getirebilmeniz açısından da çok ciddi çalışan bir üniversiteye ihtiyacınız var. Tek başınıza siz bunu yenemezsiniz, üniversite ile birlikte olduğunuzda bunu geliştirebileceksiniz. Bu üniversitede burada var. Üniversitenin orada bulunması sizinle birlikte harekat ettiğinin göstergesidir. Kamu açısından baktığınızda yerel yönetimin tamamı bu işin içerisinde. Bakanlıklar da mutlaka destek verecek. Bu işin olmaması için hiçbir sebep yok. Herkes üstüne düşeni biraz hızlı biraz da fazla yapması gerekecektir."