Türk Tabipler Birliği, Samsun'da Dr. Kamil Furtun'un öldürülmesi üzerine yürüyüş düzenledi. Eylemde konuşan Tabip Odası 2. Başkanı Tükel, “Sağlık politikalarıyla, bütün olumsuzlukları sağlık çalışanına yıkan, sağlık çalışanlarını halkla karşı karşıya bırakan, ülkede toplumsal barışı bozan, şiddeti körüklemen her kademede şiddeti uygulayıcısı konumuna gelen sağlık politikalarını uygulayandır.” dedi.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkat çekmek için sağlık çalışanları yürüyüş düzenledi. Türk Tabipleri Birliği, İstanbul Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikası, (SES) Aktif Sağlık Sen’in organize ettiği yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı yürüyüş Çapa Tıp Fakültesinden başlayarak Beyazıt’ta bulunan İl Sağlık Müdürlüğü önünde sona erdi. Yürüyüş esnasında “hırsız katil Erdoğan”, “Bakan istifa”, “şiddete hayır”, “saraya değil sağlığa bütçe”, “bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “birleşe birleşe kazanacağız”, “sağlıkçılar bakandan hesap soruyor”, “sağlıkçılar burada bakan nerede” şeklinde slogan atıldı.

İstanbul Tabip Odası 2. Başkanı Raşit Tükel, sağlık alanındaki problemlerin sorumlusunun, uygulayıcılar olduğuna dikkat çekti. Tükel, “Acımız büyük 29 Mayıs'ta Dr. Kamil Furtun'u kaybettik, katledildi. Sağlık bakanlığının istatistiklerine göre 2012 - 2015 yılları arasında, 31 bin sağlık çalışanı şiddete uğradı. Günde 30 ayda bin sağlık çalışanı şiddete uğruyor. Bunun sorumlusu kimdir? Sağlık politikalarıyla, bütün olumsuzlukları sağlık çalışanına yıkan, sağlık çalışanlarını halkla karşı karşıya bırakan, ülkede toplumsal barışı bozan, şiddeti körüklemen her kademede şiddeti uygulayıcısı konumuna gelen sağlık politikalarını uygulayandır.” diye konuştu.

Mafyanın sağlık merkezlerine girdiğini ve cinayetlerin işlenmeye başlandığını söyleyen Tükel, şu ifadelere yer verdi: “Bakanlığa çağrımız bu sağlık politikalarından vazgeçilmesi yönünde. Çünkü bu sağlık politikalarının bütün olumsuzlukları doğrudan halka yansıyor ve hükümette maalesef bütün aksayan taraflar için sağlık çalışanlarını hedef gösteriyor. Mitinglerde sağlık çalışanları yuhalatılabiliyor. Doktor efendi dönemi itildi gibi doktorlar sağlık çalışanlarını itibarsızlaştırmaya yönelik söylemlerde bulunuyor. Bu nedenle biz diyoruz ki sadece katilin yakalanmasını değil bu ortamın hazırlanmasına katkısı olanların açıklanmasını istiyoruz. Bu sağlık politikalarının, şiddet söylemlerinin terk edilmesini istiyoruz. Çünkü toplumdaki artan şiddet sağlık çalışanlarına da yansıyor. Örneğin Samsun’daki olayda biliyorsunuz bir kantin çalışanı tarafından işlendi. Bu taşeron çalışma biçimi eskiden sağlık çalışanları bütün çalışan herkes birlikte hareket ederken şimdi politikalarla ticarethaneye dönüştü. Mafya sağlık merkezlerine girdi cinayetler işlenmeye başlandı. Şiddet arttı. Bütün bunlara karşı etkin bir politika geliştirilmesini istiyoruz.”

Yürüyüşün sonun da İl Sağlık Müdürlüğü önünde sağlık çalışanları adına basın açıklaması okuyan Fadime Kavak, “AKP iktidarının ve Sağlık Bakanını sağlığı piyasalaştıran, sağlık çalışanlarını köleleştiren ve itibarsızlaştıran uygulama ve söylemlerinden vazgeçsinler diye açıklamalar, eylemler, toplantılar yaptık. Sağlık bakanlığının önünü aşındırdık. Meclis komisyonunda sunumlar yaptık, dikkate almadılar.” ifadelerini kullandı.

Hükümetin iktidarını korumak için sağlık çalışanlarını korumasız bıraktığına dikkat çeken Kavak, “Kendi iktidarlarını korumak için sağlık çalışanlarını korumasız bırakmaya niyetliler. Sadece katiller değil, azmettirenler ve önlem almayanlar da bu cinayetten sorumludur. Şiddet ve bu cinayetten sorumlu olanlar, ‘Ben doktora iğne yaptırmam. Doktor bir iğne yapar, adamı felç eder icabında.’, ‘doktor efendi dönemi bitti.’, ‘doktorların eli hastaların cebinde’ diyerek vatandaşa sağlık çalışanlarını yuhalatandır.” şeklinde konuştu.