Silifke Kalesinde devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarını yürüten ekip üyeleri, yerel ve ulusal basın mensuplarıyla Silifke Kalesi’nde kahvaltıda bir araya geldi.

Kahvaltılı bilgilendirme toplantısına basın mensuplarının yanı sıra Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, Kazı Başkanı Prof. Dr. Ali Boran, Kazı Başkan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Halil Sözlü, Yard. Doç, Dr. Yalçın Karaca, Arş. Gör.Razan Aykaç, kazı heyeti Basın Sorumlusu olan Öğretim Görevlisi İshak Kozak katıldı.

Kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla burada çok farklı bir kültür varlığını turizme kazandırılacağını ifade eden Silifke Kaylakamı Şevket Cinbir, "Silifke kalesi Silifkemiz, Mersinimiz, ülkemiz, hatta dünya kültür mirası açısından çok önemli bir değere sahip. Değerli hocamız Prof. Dr. Ali Boran başkanlığında, Selçuk Üniversitesi öğretim görevlileri, asistanlar, öğrenciler tarafından yürütülen ve 5 yıldır devam eden bir kazı çalışması var. Bugün kazı çalışmasındaki son durum hakkında bilgi aldık. Anlaşılan o ki bu kalenin biran önce turizme kazandırılması için kazı başkanlığımıza biraz daha imkan sağlamamız gerekiyor. Kendileriyle yapmış olduğumuz görüşmelerde ve değerlendirmelerde burada eğer yeterli bir imkan sağlanırsa yıllık 1 milyon liralık bir kazı bütçesi oluşturulabilirse 3 yıl içinde bu kazı çalışmasının tamamlanabileceğini anlıyoruz. Tabi ki bizim arzumuz gerek Kültür Bakanlığımız gerek belediyelerimizin de imkanlarını biraz daha harekete geçirerek burada bir koordinasyon sağlayarak bu imkanı kazı başkanlığımıza sağlayabilmektir. bu imkan sağlandığında ve bu kazı bittiğinde, kaledeki restorasyon çalışmamızı da tamamladığımızda burada gerçekten çok farklı bir kültür varlığını turizme kazandırmış olacağız. Başta Silifke bundan kazanacak diye düşünüyoruz. Mersinimizin bundan kazancı olacak, ülkemizin her şeyden önce kazancı olacak. Daha da önemlisi burada geçmişte yaşayan ecdadımızın izlerini görebilme ve o yaşantıyı hissedebilme gibi bir şansı yakalamış olacağız. Bu noktada ben değerli hocalarımızın çalışmalarını yakınen takip ediyorum" dedi.

SİLİFKE KALESİ TURİZME KAZANDIRILACAK
Kazı Başkanı Prof. Dr. Ali Boran, 2011 yılında başlayan ve devam eden Silifke Kalesi kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: "26.07.2010 tarih ve 3468 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan "Mersin - Silifke Kalesi Kazı ve Restorasyon Çalışması" şahsımın başkanlığında 2011 yılından itibaren başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Kazı çalışması Kültür ve Turizm Bakanlığı, Selçuk Üniversitesi, Silifke Kaymakamlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Silifke Belediyesi'nin destekleriyle yapılmaktadır. 2011-2014 yıllarında 6.375 metrekare alan kazılmış ve 5.990 metrekare alanında kazısı devam etmektedir. Bu kalan alanın kazısını en kısa zamanda tamamlamayı hedeflemekteyiz. Dört yıl içinde kalede önemli çalışmalar yürütülmüş ve bölge tarihine ışık tutacak veriler bulunmuştur. Özellikle kalenin ortasında cami merkezli sokak ve Osmanlı dönemi yerleşim yeri ortaya çıkarılmaktadır. Kazıların tamamlanmasından sonra, kale içindeki şehir dokusu yeniden canlandırılarak, surlar, burçlar ve hendek restorasyonu hedeflenmektedir. Silifke Kalesi bölgenin en önemli kale ve yerleşim yerlerinin başında gelmektedir. Özellikle içinde cami bulunan tek kaledir. Kazının tamamlanmasıyla da bölge kültürüne ve turizmine büyük canlılık katacaktır."

Toplantı, Silifke Kalesi’nin kale içerisindeki çalışmanın gezilmesiyle sona erdi.