1 Kasım’da yapılacak erken genel seçimler için Sivas’ta siyasi partilerin yüksek sesle propaganda yapmaları vatandaşların şikâyeti üzerine yasaklandı. Vali Alim Barut, kurallara uymayanlara parti ayırt etmeksizin kanun çerçevesinde işlem yapılacağını söyledi. Birbirleriyle yarışırcasına yüksek sesle propaganda yapan partiler vatandaşların tepkisini çekiyordu.

Vali Alim Barut, seçimler öncesi alınan güvenlik önlemleriyle ilgili olarak Valilikte açıklamalar yaptı. Vali Barut, Belediye Başkanı Sami Aydın ve Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan’ın da yer aldığı basın toplantısında, tüm seçimler öncesi ve özellikle 7 Haziran genel seçimler öncesinde siyasi partilerin yapmış olduğu propagandalarla ilgili olarak birçok vatandaşın Valiliğe şikâyette bulunduğunu söyledi.

Propaganda yapılırken siyasi partilerin seçim müzikleri, seçim bürolarının önüne ve etrafına astıkları bayrak ve flamaların şehirde hem ses hem de görüntü kirliliğine neden olduğunu kaydeden Vali Alim Barut, Bu kapsamda vatandaşların görüş, öneri ve şikâyetlerini değerlendirerek ilgili kurumlarla yaptıkları istişareler sonucunda bazı kararlar aldıklarını söyledi.

Vali Barut, Siyasi partilere ait seçim araçlarının Cumhuriyet Meydanı ve yaya kaldırımlarına park edilmeyeceğini belirterek, alınan kararları şu şekilde sıraladı:

-Seçim araçlarının ve özel araçların plakalarının parti bayrağı veya amblemiyle kapatılmaması, plakaların mutlak surette açık ve görünür bir şekilde olması.

-Siyasi partilerin ve bağımsız adayların halkın huzur ve refahını bozmamak, yaya ve taşıt trafiğini engellememesi açısından, Cumhuriyet Meydanı ve yaya kaldırımları üzerinde stant açılmaması.

- Çadır, karavan, seyyar veya sabit baraka, TIR dorsesi, sabit otobüs vb. yerlerin seçim bürosu olarak kullanılmayacağından bu tarz araçlarında Cumhuriyet Meydanı veya yaya kaldırımları üzerinde bulundurulmaması.

-Seçim bürolarına sadece bulunduğu binaların genişliğinde, karşı tarafa ip germek suretiyle trafiği engellemeyecek boyutta ve mobese görüntü alanını etkilemeyecek şekilde propaganda için afiş, parti flaması ve bayrak asabilecekleri.

- Seçim büroları ve parti araçları ile yapılan hoparlörle propagandada, yüksek sesle gürültü yapılmaması, bu konuda Çevre Kanunu'nun gürültü ile ilgili hükümlerine uyulması gerektiği.

- Kanunda belirtilen ilan ve reklam yerlerinin haricinde, siyasi reklam içeren afiş, pankart, bayrak gibi propaganda malzemelerinin asılmaması ve yapıştırılmaması. (Siyasi parti binaları, seçim büroları hariç.)

- Siyasi partilerin seçimlerle ilgili yapmış oldukları araç konvoylarında, trafik akışını engelleyici ve gürültü kirliliğine neden olabilecek bir şekilde yapılmaması.”