Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde sıcakların 50 derece civarında seyretmesi hayatı olumsuz etkiliyor.

Sıcak havalardan dolayı vatandaşlar evlerinden çıkmazken, yöre esnafı, müşterilerin gelmediğini ve bu yüzden iş yapamadıklarını belirtti.

Esnafın aldığı ürünler sıcak havalardan dolayı bozulurken, dükkana müşteri de uğramıyor. Esnaflar dükkanlarının önüne attıkları oturaklara oturarak müşteri bekliyor.

UZMANLAR BOL SIVI ÖNERİYOR

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hilmi Atalay yaptığı açıklamada, şu tavsiyelerde bulundu: "Sıcak havalarda mümkün olduğu kadar açık renkli giysiler kullanılmalı, bol sıvı alınmalı, başa güneş gelmemsi için gerekli tedbirler alınmalı. Aşırı sıcakta aşırı terleme ile su kaybı olur, bu da böbreklere aşırı zararı olur. Sıvı alımı ve sıvı yiyeceklerinin kullanımı ihmal edilmemelidir."

Siverek Gıda Odaları Başkanı Vahit Sevdalı yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "Aşırı sıcaklar var. Bu sıcak şartlar altında vatandaşlar dışarı çıkamıyor. Aldığı ürünü satamıyor. Elektrik enerjisi yetersiz olduğu için ürünler dolaplarda da muhafaza edilemiyor. İkinci güne kalan ürün esnaf dökmek zorunda kalıyor. Çok aşırı sıcaklarda ürün bozulma durumuna giriyor. Bayanlar, ihtiyarlar pazara çıkmak istediğinde çıkamıyor alışveriş yapamıyor. Sıcak nedeniyle işçilerde tarlaya çalışmaya gidemiyor, gidemeyince karpuzu toplayamıyor, domatesi toplayamıyor, ürünler tarlada kalıyor. Bölgemiz zor durumda."

48 yıllık demir ustası Enver Baran ise "Ekmeğimiz sıcak demircilikten çıkıyor. Dışarıda 40-50 derecelik hava var ocağın önünde çalışınca 80 dereceyi buluyor. Atletlerimizi günde 3-4 defa değiştiriyoruz. Atletlerimiz su gibi oluyor. Ekmek davasıdır sıcağa göre çalışıyoruz. Ekmeğimiz sıcağın altında alın terimizle kazanıyoruz." dedi.