Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ekonomi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Güneş, siyasetteki belirsizliğin güven endeksini etkileyebileceğini söyledi.

Güneş, yaptığı açıklamada Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sağlayıp enflasyonu olabildiğince düşük seviyelere çekmek için sıkı para politikaları uyguladığını dile getirdi. Güneş, şunları kaydetti: “Merkez Bankası piyasaya çok fazla para sürmemek gibi sıkı para politikasıyla enflasyonu kontrol altında tutmaya çalışıyor. Merkez Bankası bu politikayı devam ettirmesi gerekiyor. Türkiye’de enflasyonu en önemli etkileyen sektörler enerji ve gıda sektörüdür. Gıda fiyatlarının yükseliyor olması her zaman enflasyonu yukarıya doğru iten bir dinamik olmuştur. Gıda fiyatlarını düşürmek için tarım politikalarına önem vermek gerekiyor. Tarım politikaları ile tarımda yapılacak yeni hizmetlerle gıda fiyatları düşürülebilir ve enflasyon kontrol edilebilir seviyelere çekilebilir.”

Türkiye’de enflasyonun yıllık bazda yüzde 8 civarında olduğunu ve bunun da kısa vadede böyle devam edeceğini vurgulayan Güneş, “Yüzde 8- 8.5- 7,5 civarlarında seyredecek aylık enflasyonlarda buna göre şekillenecek. Enerji sektörü geçtiğimiz yılda enflasyonun beklentilerden fazla ama nispeten düşük kalmasının sebebi enerji fiyatlarındaki düşüştür. Akaryakıt da tüp gaz da olan düşüştür. Yalnız bu şekilde devam eder mi bilinmiyor bunda bir belirsizlik var. Ortadoğudaki iç savaş ve ortadoğudaki gelişmeler enerji fiyatlarını nasıl etkiler bu da Türkiye'nin enflasyonunu etkileyecek önemli bir faktör yani tekrardan akaryakıt fiyatının yukarıya çıkması Türkiye’de enflasyonu tekrar yüzde 9 ve 10’lara getirebilir.” dedi.