Kahramanmaraş merkezinde meydana gelen deprem felaketi, Ebrar Sitesi D Blok'ta 103 kişinin yaşamını yitirmesiyle yargı sürecini de başlattı. Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, müştekilerin ve sanıkların ifadeleri, depremin oluşumundaki ihmalleri ve detayları gün yüzüne çıkardı.

Felaketten sonra yaşanan dramatik olaylardan biri, Gülseren Aksu'nun ifadesiydi. Aksu, binanın yapımına başlandığında daha fazla demir döşenmesi için ek ödeme yaptıklarını ancak yıkılan apartmanda demir olmadığını belirtti.

Duruşmaya katılan müştekilerden Tuğçe Kalmış, yaşadığı acıları ve kayıpları paylaştı. Enkaz altından çıkarıldıktan sonra 1 yıl boyunca tedavi gören Kalmış, annesi ve kardeşlerini kaybetmenin acısını hala yaşadığını ayrıca kız kardeşinin cenazesinin hala bulunamadığını dile getirdi.

Ebrar Sitesi D Blok'un kooperatif yapısına dair savunma yapan Tevfik Tepebaşı ise iddianameleri kabul etmeyerek projenin deprem yönetmeliğine uygun olduğunu savundu. 

3 Yaşındaki Oğluna Tecavüz Edip Öldüren Baba Yeniden Hakim Karşısına Çıktı! 3 Yaşındaki Oğluna Tecavüz Edip Öldüren Baba Yeniden Hakim Karşısına Çıktı!

Ebrar Sitesi D Blok'un kooperatif yasasına göre inşa edildiğini savunan Tepebaşı, şu ifadelere yer verdi:

"D Blok’un yapımına 1999 yılında başlandı ve bina bitene kadar belediye burayı denetledi. Ben sadece kooperatifin yöneticisiyim. İnşaat yapım ruhsatında da yapı sahibi bölümünde kooperatif adı geçmekte ve müteahhitlik bölümü boş bırakılmıştır. Depremde yıkılan bina için hazırlanan iddianameleri kabul etmiyorum. Kahramanmaraş deprem bölgesi ve devletimiz öngörerek deprem yönetmeliği hazırladı, belediyemiz de burada 11 kata kadar ruhsat verdi. İnşaat projelerimiz o tarihte verilen deprem yönetmeliğine göre yapıldı. Benim müteahhit olarak sorumluluğum yoktur. Şu anda 11 davam var ve hepsi de aynı kapsamda. Bundan dolayı bende unutkanlık başladı ve dengem bozuldu. Doktor tarafından psikosomatik bozukluk tanısı kondu. Sağlığım her geçen gün bozulmakta. Beraatımı talep ediyorum."

Diğer tutuklu sanıkların da suçlamaları kabul etmediği ve beraatlerini talep ettiği duruşmada, mahkeme heyeti tutuklu sanıkların mevcut halinin devamına karar verdi ve duruşmayı 26 Eylül'e erteledi.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklar hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl altışar aya kadar hapis talep ediliyor.