Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin şehit olduğu maden faciasının nedeninin araştırılması için ocakta keşif yapılması amacıyla yeni bilirkişi heyetinin görevlendirilmesine karar verildi. Tutuklu 8 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verilirken duruşma 15 Haziran'a ertelendi. Tutukluluk devamı kararı açıklanınca şehit madenci yakınları sevinerek alkışladı.

Geçen hafta pazartesi günü başlayan Soma faciası davasının 8 gün süren ilk duruşması sona erdi. Sanık savunmalarının tamamlanmasının ardından mahkeme heyeti, sanık avukatları ile mağdur ve müşteki avukatlarının taleplerini aldı. Duruşma savcısının mütalaasının ardan Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, başkanlığındaki Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ara kararlarını açıkladı. Maden faciasında şehit olan madencilerin, anne, baba, eş ve çocuklarının davaya katılma talepleri kabul edildi. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Türkiye Tabipler Birliği, Manisa, Muğla, İzmir Baroları ile Türkiye Barolar Birliği, DİSK, KESK, Çağdaş Hukukçular Derneği ile Sosyal Hakları Derneği'nin davaya katılma taleplerinin suçtan doğrudan zarar görmemeleri nedeniyle reddedildi. Halen vatani görevini yapan davanın sanığı konumundaki 3 kişinin talimatla bulundukları illerde ifadelerinin alınması için ağır ceza mahkemelerine yazı yazılmasına karar verildi. Sanık avukatları ile mağdur ve müştekilerin yeni bilirkişi heyeti talebini kabul eden mahkeme heyeti, Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz davasında verdiği 'tek bilirkişi raporuna dayanılarak hüküm verilemez' şeklindeki kararı nedeniyle madence keşif için ikinci bir bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar verdi. Heyette yer alacak isimlerin belirlenmesi için ODTÜ, Hacettepe, Süleyman Demirel, Selçuk, Sıtkı Koçman gibi çeşitli üniversitelere yazı yazılarak basına açıklama yapmayan, kömür ocaklarını bilen ve bilimsel çalışma yapan profesör ve doçent düzeyinde isimlerin mahkemeye bildirilmesi için yazı yazılmasını da ara kararda yer aldı. Ayrıca bilirkişi heyetinde yer alması için Maden Mühendisleri Odası'ndan 3 maden mühendisi ile İş Hukuku dalında İstanbul ve Ankara Üniversitesi'nden iki öğretim üyesinin isminin istenmesi kararlaştırıldı. Ayrıca ocağın iş güvenliği açısından keşfe hazır hale getirilmesi için Soma Cumhuriyet Savcılığı'na yazı yazılması kararlaştırıldı.

ŞEHİT MADENCİNİN İMAM NİKAHLI EŞİNİN DAVAYA KATILMA TALEBİ REDDEDİLDİ
Mahkeme heyeti, şehit madencilerden Ramazan Sökmen'in imam nikahlı eşi Emine Elibol'un davaya katılma talebini suçtan zarar görmemesi nedeniyle reddetti. Ara kararlarda ayrıca, olayın gören mağdur ve müştekilerin duruşmada dinlenmesine karar verildi. Tutuksuz 4 sanığın tutuklu yargılanmasına yönelik talep de reddedildi. Mahkeme heyeti ayrıca, TKİ ve MİGEM'e sunulan ocağın çalışma planları, 2006 yılından bu yana ocakla ilgili yapılması gereken iş sağlığı ve güvenliği kurulu toplantı tutanakları, müfettişlerin iş değerlendirme ve teftiş raporlarının istenmesine, kamu görevlileriyle ilgili soruşturma izniyle ilgili durumun belirlenmesi için Soma Cumhuriyet Savcılığı'na yazılan yazının beklenmese, Prof. Dr. Bahtiyar Ünver'in tanık olarak dinlenmesine, topçu defterleriyle ilgili şirkette arama yapılması için Soma Cumhuriyet Savcılığı'na yazı yazılmasına karar verildi. 'dirensoma' isimli facebook adresinin kim tarafından ne amaçla kurulduğu, ne zaman kapatıldığıyla araştırma yapılmasıyla ilgili talep reddedildi.