Gazeteci Soner Yalçın, kitabında Berkin Elvan ile Bilal Erdoğan’ı karşılaştırdığı ifadelerde Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davada bin 740 lira adli para cezasına çarptırıldı.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya şikayetçi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ve sanık Soner Yalçın katılmadı. Tarafların avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada Erdoğan’ın avukatı sanığın cezalandırılmasını istedi.

Yalçın’ın avukatı Tugay Topbaş, siyasi iklime göre bazen kimin cezalandırılacağı değişse de sonucun değişmeyeceğini savundu. AİHM’den örnek kararlar sunduklarını ifade eden Topbaş, müvekkiline verilebilecek mahkumiyet kararının AİHM’den döneceğini iddia etti. Topbaş, bu nedenle beraat kararı verilmesini talep etti.

Mahkeme, hakaret suçunun oluştuğunu belirterek Yalçın’a indirim de uygulayarak 87 gün adli para cezası verdi. Bu ceza bin 740 lira adli para cezasına çevrildi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

İddianamede, Soner Yalçın’ın ‘Kayıp Sicil – Erdoğan’ın Çalınan Dosyası’ adlı kitabındaki ifadeler nedeniyle Bilal Erdoğan’ın avukatı aracılığıyla suç duyurusunda bulunduğu belirtildi. Yalçın’ın davaya konu ifadelerde Gezi eylemleri sırasında ölen Berkin Elvan ile yolsuzluk soruşturmasının şüphelisi Bilal Erdoğan’ı karşılaştırdığı kaydedildi. Berkin ve Erdoğan’ın Türkiye’nin iki simgesi olarak nitelendiği belirtilen iddianamede, içerik itibariyle Berkin Elvan’ı olumlayan, Erdoğan’a ise olumsuz nitelikler yüklendiği anlatıldı. Bu nedenle Erdoğan’ın aşağılandığı ve alenen hakaret suçunun işlendiği gerekçesiyle Yalçın’a ‘basın yoluyla hakaret’ suçundan 4 aydan 2 yıl 8 aya kadar hapsi istendi.