9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in naaşı Güniz Sokak’ta bulunan evine getirildi. Ankara'daki ilk tören, Demirel'in Güniz Sokak’taki evinin önünde yapıldı.

Süleyman Demirel’in cenazesi aile yakınları tarafından Güven Hastanesi’nden alındıktan sonra evine getirildi. Demirel’in naaşı getirilmeden önce Güniz Sokak’a gül suyu sıkıldı. Demirel’in cenazesi evinin önüne kurulan Katafalkt’ın üzerine kondu. Demirel’in naaşı getirildikten sonra saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra ise imam, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için helallik istedi, Kur’an-ı Kerim okundu ve dua edildi. Ayrıca Demirel için cumhurbaşkanlığı tören mangası evinin önünde hazır bulundu.

DEMİREL’İN DOKTORU: SİZ OLMADAN BU HAYATTA NASIL DURULABİLECEĞİNİ SİZDEN ÖĞRENMEDİM

Demirel'in naaşı başında doktoru Aylin Cesur, Hikmet Çetin, İsmet Sezgin birer konuşma yaptı. Süleyman Demirel’in doktoru Aylin Cesur, “Sizden insan olmak adına çok şey öğrendim. Vicdanlı olmak gerektiğini hayatta her zaman doğru ve dürüst olmak gerektiğini, muhtaç olana yardım etmek gerektiğini, insanın ne olursa olsun umutla yeni bir güne başlaması gerektiğini, Allah’a inanmanın en büyük göstergesinin vatana hizmet olması gerektiğini, sizden çok şey öğrendim. Ama bir tek şey öğrenmedim ve nasıl yapabileceğimi öğrenmedim siz olmadan bu hayatta nasıl durulabileceğini sizden öğrenmedim.” diye konuştu.

ÇETİN: DEMİREL’İN SÖZÜNÜ HATIRLATARAK ‘DEMOKRASİ NEDİR DİYE SORARSANIZ O BENİM’

Eski Meclis Başkanı Hikmet Çetin, ise duygularını şöyle aktardı: “Siz 20. yüzyılın ikinci yarısına büyük ölçüde damga vuran siyaset adamısınız. Hayatımız boyunca milletine halkına kendinizi adadınız. Hiç ödün vermediğiniz konu hukuk devletiydi. Hiç kimsenin aksini söyleyemeyeceği konu şuydu. Demokrasiye, özgürlüğe, halka kendinizi adadınız.”
Çetin, Süleyman Demirel’in cumhuriyetle özdeşleşmiş birisi olduğunun altını çizerek, “Onun için Cumhuriyet ve Cumhuriyet ilkeleri her şeyin önünde gelirdi. Medya grubuna şunu dedi; 'Cumhuriyet nedir diye sorarsanız o benim işte'. Çünkü İslamköy'den çıkıp bir köy çocuğu olarak Cumhurbaşkanı yapan beni Cumhuriyet'tir. Onun için Atatürk ve arkadaşlarına minnet borçluyuz.” dedi.

SEZGİN: DEMİREL TÜRKİYE’DİR

Eski Meclis Başkanı İsmet Sezgin, şöyle konuştu: “Aziz dostlarım Demirel demek Güniz Sokak demektir. Güniz Sokak demek bu davanın sarsılmaz bir inancın büyük Türkiye hayalinin hikayesidir. Güniz Sokak, demokrasi mücadelesinin adresidir. Güniz Sokak, siyasetin sahibidir, kalbidir. Güniz Sokak, Cumhuriyet'in temel değerlerine bağlılığın, özgür düşüncenin tam adresidir. Güniz Sokak, bir nefestir, sesleri çıkarılmayanların kullandığı bir yerdir. Güniz Sokak, zulme, zalime karşı bir haykırıştır. Güniz Sokak, bir arayıştır. Güniz Sokak manevi dünyadır, kim olursa olsun geldir, aştır, Yunus'tur. Demirel, Türkiye’dir. Demirel’in emrinde Türkiye'nin hizmetinde uzun bir onurlu adımdır. Ömrünü geçirdiği bu evin her köşesinde onun duygu ve düşünceleriyle doludur. Türkiye’nin bütün meseleleri bu küçük evde konuşulmuştur.”

ANKARA’DA KAPALI OLAN YOLLAR

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in naaşı için bazı yollar bugün Ankara’da kapalı olacak. Bu yollar: Atatürk Bulvarı, İnönü bulvarı, Mithatpaşa caddesi ve Meşrutiyet caddesi.