Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yaşanan patlama, Taksim’de düzenlenen eylemle protesto edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) ve birçok sendika, sivil toplum kuruluşu ve dernek Suruç’taki patlamayı protesto etti. Tünel’den Galatasaray Meydanı’na yürüyen grup, 'Katillerden hesabı gençlik soracak' ,'Katliamcı İŞİD çeteleri yenilecek, direnen halklar kazanacak' pankartları açıp, 'Devrim şehitleri ölümsüzdür', şeklinde sloganlar attı.

Patlama, Galatarasay Lisesi önünde oturarak protesto edildikten sonra basın açıklamasına geçildi. Basın açıklamasını ESP 'den Suat Körlü yaptı. Körlü, "Bu saldırı 7 Haziran seçimlerinde halklarımızın barış ve birlikte Yaşama iradesinin kazanımlarını ortadan kaldırma çabasının devamıdır. Dün Reyhanlı katliamını planlayanlar ve gerçekleştirenler, Diyarbakır’da HDP seçim mitingini kana bulayanlar, Adana ve Mersin’de HDP binalarını bombalayan kimse bu katliamın failleri ve sorumluları da onlardır. Daha dün Cudi’yi yakarak doğayı katledenler de onlardır. Yıllardır DAİŞ çetelerine silah, patlayıcı madde, teçhizat yollayarak DAİŞ’e kol kanat geren, sınırları DAİŞ’e sınırsızca açan Erdoğan ve AKP iktidarıdır. Türkiye’yi Ortadoğu’da bir savaşın içine atmak için sınıra yığınak yapan, Suriye’yi işgal hesapları yapanlardır. Bu saldırı, müzakere sürecini bitirdiğini ilan ederek savaşı tırmandırmak isteyenlerdir." şeklinde konuştu.

"Katliamda şehit düşenlerin anısına bağlı kalacağız." diyen Körlü, "Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Bu acılardan halkların dayanışmasını, birleşik mücadele ve özgürlük tutkumuzu misliyle artırarak çıkacağız. Katliamların hesabını mutlaka soracağız." ifadelerini kullandı.

Eyleme Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Mahmut Tanal da destek verdi. AK Parti’ye yüklenen Tanal, "Katliamın adresi AKP politikalarının sonucudur. Katliamın adresi MİT TIR'larıdır. MİT TIR'larının dosyasını açsınlar. İŞİD çetelerine giden, silahları tespit eden 17 tane silahlı kuvvetleri Hasdal Cezaevi’nde yatıyor. MİT TIR'larıyla ilgili arama kararı veren durdurma kararını veren, çetelerin adresini gösteren 4 tane savcı Adana Cumhuriyet Başsavcısı Adana Cezaevi’ndedir. Dosyalar gizlidir. Savcılar ifadelerinde diyorlar ki alınan ifadelerde bu silahların İŞİD çete örgütlerine götürüldüğü tespit edilmiştir. Resmi belgelerle kanıtlanmıştır." diye konuştu.

EYLEMCİ GRUBA POLİS MÜDAHALE ETTİ

Açıklamaların ardından gruptan bazı kişiler güvenlik amacıyla olay yerinde bekleyen polis ekiplerine havai fişek, su şişesi, boyalı su ve bayrak demiri attı. Polis ekipleri de kendilerine yapılan saldırının ardından gruba, TOMA ve biber gazı ile müdahale etti. Atılan gazdan bazı vatandaşlar da olumsuz etkilendi.