Şanlurfa’nın Suruç ilçesinde yaşanan patlama Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Teşkilatı ve bazı sivil toplum kuruluşu başkanları tarafından protesto edildi.

Yılmaz Güney Sineması önünde bir araya gelen partililer ve STK temsilcileri buradan çeşitli sloganlar tarak Atatürk Parkı önüne kadar yürüdü. Yapılan yürüyüşün ardından Mezopotamya Ekoloji Hareketi (MEH), Batman Eş Başkanı Sümeye Beytüt basın açıklamasını okudu.

Kobani’nin yeniden inşa çalışmalarına katılmak üzere dün İstanbul’dan Urfa’nın Suruç ilçesine gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi her halktan 300 gencin Amara Kültür Merkezi önünde yapacakları basın açıklaması sırasında bir patlama meydana geldiğini hatırlatan Beytüt, yaşanan patlamada 50’ye yakın ölü, 100’ün üzerinde yaralı ve ağır yaralı olduğunu belirtti. Yaşanan olayı kınadıklarını dile getiren Beytüt, şöyle devam etti: “Kobani’de inşa çalışması yapacak olan bu gençler, bir hatıra ormanı, bir park ve bir de kütüphane yapmak üzere Kobani’ye geçeceklerdi. Egemenlerin en çok enternasyonalist dayanışma pratiğinden korktukları ve bugün Suruç’ta meydana gelen katliamla tam olarak bu dayanışma duygusu hedef alındı. Cumhurbaşkanı ve hükümet sözcülerinin ötekileştirici, kışkırtıcı, savaşa ve katliamlara yönelik açıklamaları bu olaylara zemin hazırlamış, bunu yapmak isteyenleri cesaretlendirmiştir. Seçimlerden önce kurumlarımıza yönelik yüzlerce saldırı yapılıyor, insanlarımız diri diri yakılıyor, Diyarbakır’da yüzbinlerin bulunduğu alana binleri tarafından bombalar yerleştiriliyor, Türkiye’den sızıp Kobani’de bir katliam yapılıyor ve en son olarak Suruç’ta böyle bir vahşi saldırı gerçekleştinilebiliniyorsa bunun devlet istihbaratı bilgisi dışında olabilmesi tahmini saflıktır. Dolayısıyla devlet veya hükümetin göz yumduğu katliamlar birer birer uygulanmıştır.”

Yapılan açıklamaların ardından bir araya gelen partililer ve STK başkanları, 10 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirerek, çeşitli sloganlar attı. Protesto gösterilerine HDP Batman milletvekilleri Saadet Becerikli, Ali Atalan, Belediye Eş Başkanı Sabri Özdemir de destek verdi.