Birinci basamak çalışanları, cumartesi günleri nöbet düzenlemesinin geri çekilmesi için ülke genelinde 3 gün iş bırakma eylemi yapacak. Türk Tabipler Birliği öncülüğünde gerçekleştirilecek eylemde Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ve Toplum Sağlığı Merkezleri’nde (TSM) görev yapan doktorlar, 20, 21 ve 22 Mayıs 2015 tarihlerinde iş bırakacak. Trabzon Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Rıza Güner, yaptığı açıklamada, "Birinci basamak sağlık çalışanları, haklarını korumak için uyarı niteliğinde iş bırakma eylemi yapma dışında çaresi kalmamıştır. Cumartesi günleri ASM’lerimizi açmayarak eylemlerimizi devam ettireceğiz, taleplerimiz kabul görene kadar da sürdüreceğiz.” dedi.

Trabzon Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Rıza Güner, Sağlık Bakanlığı'nın, 1 Ocak 2015 tarihinden beri ASM çalışanlarını hafta içi 40 saat çalışmaya ek olarak cumartesi günleri 'nöbet' adı altında 8 saat fazla çalıştırmaya; TSM çalışanlarını ise cumartesi günleri ASM'leri zorla denetleterek, az sayıdaki insan gücüyle onlarca görev, sorumluluk, angarya işler yükleyerek çalıştırmaya zorladığını savundu. Bunun için ise hiçbir gerekçe gösterilmediğini ileri süren Güner, şunları kaydetti: “Sağlık Bakanlığı, birinci basamak sağlık çalışanlarının tüm yurtta haftada 40 saat çalışma sürelerini artıran uygulamalara karşı sürdürdüğü başarılı eylemi kırmaya yönelik 16 Nisan 2015 tarihinde yeni bir Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği yayınlamıştır. Bu yönetmelik değişikliğiyle cumartesi günleri nöbet eylemi yapan sağlık çalışanlarına verilen ceza puanları 4 kat artırılmış, hakkını arayan çalışanları anında işten atma tehdidi hayata geçirilmiştir. Ayrıca yapılan yönetmelik değişikliği ile dünyada eşi benzeri görülmemiş keyfi, istismara açık ve ölçüsü olmayan bir yönetmelik çıkarmıştır. Şöyle ki asli görevimiz olan işe gelmeme 10 puan, hafta sonu fuzuli olan nöbete gitmeme 20 puan. Yani verilen cezanın bir ölçüsü de yoktur. 35 ayrı uygulama kriteri ve bunun karşılığında ceza puanları getirilerek, sözleşme fesihleri (2 yıl içinde 100 ceza puanı almak fesih nedeni sayılmaktadır) yani işten atılmalar kolaylaştırılmış, iş güvencesi tamamen ortadan kaldırılmış; fazla çalıştırma, angarya görevlere karşı direnenlere aba altından sopa gösterilmiştir.”

ASM ve TSM çalışanlarının, kendilerine dayatılan her türlü haksız ve hukuksuz uygulamaya karşı yaklaşık 2 yıldır seslerini soluklarını çıkarmaya çalıştıklarını anlatan Güner, bunun için yargıya başvurulduğunu, Bakanlık ile görüşmeler gerçekleştirildiğini, mitingler düzenlendiğini, iş bırakma dahil birçok demokratik hak arama yönteminin kullanıldığını kaydetti. Güner, Sağlık Bakanlığı’nın cevabının ise hep tehdit olduğunu öne sürdü.

Sağlık Bakanı'nın 44 bin sağlık çalışanına randevu vermediğini öne süren Güner, açılan 2 bin 400 davanın 2 bin 100’ünü Sağlık Bakanlığı'nın kaybettiğini, 200 davanın devam ettiğini, 100 tanesini de Bakanlığın kazandığını söyledi. Bu durumun bile yetkililerin kendisini sorgulamasına yetmediği eleştirisinde bulunan Güner, şu ifadeleri kullandı: “Birinci basamak sağlık çalışanları cumartesi günleri fazla çalışmaya kaynaklık eden yasal düzenlemelerin ve iş güvencesini tamamen ortadan kaldıran, çalışma koşullarını ağırlaştıran, tahammülsüz kılan ödeme ve sözleşme yönetmeliğinin tamamen geri çekilmesini talebiyle 20, 21 ve 22 Mayıs günleri iş üretmeyecektir. Haklı taleplerin kamuoyu ile paylaşılması, karşılık bulması için çaba içinde olan birinci basamak sağlık çalışanları, haklarını korumak için uyarı niteliğinde iş bırakma eylemi yapma dışında çaresi kalmamıştır. Cumartesi günleri ASM’lerimizi açmayarak eylemlerimizi devam ettireceğiz, taleplerimiz kabul görene kadar da sürdüreceğiz.”