CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, kartopu yüzünden öldürülen gazeteci Nuh Köklü ile ilgili olarak devletin en üstündeki kutuplaştırıcı dil ve nefret söyleminin, toplumda böyle nefret cinayetlerine zemin hazırladığını ifade etti.

İstanbul Kadıköy’de arkadaşlarıyla kartopu oynadığı sırada bir esnaf tarafından göğsünden bıçaklanan Nuh Köklü, Ankara’da defnedildi. Başkent'te düzenlenen cenaze törenine katılan CHP’li Sezgin Tanrıkulu burada yaptığı konuşmada, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere büyük bir kutuplaşma ve nefret dili kullanıldığını belirterek, devletin en üstündeki kutuplaştırıcı dil ve nefret söyleminin altta böyle nefret cinayetlerine zemin hazırladığına dikkat çekti.

Tanrıkulu şöyle devam etti: ''Bu bir nefret cinayeti. Toplum kutuplaştırıldı. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere büyük bir kutuplaşma ve nefret dili kullanıldı. Bunu da Bülent Arınç geçenlerde ifade etti. 'Toplumun yüzde 50’si bizden nefret ediyor' dedi. Dolaysıyla devletin en üstündeki kutuplaştırıcı dil, nefret söylemi altta böyle nefret cinayetlerine zemin hazırladı, nedeni bu. Yani toplum bir cinnet halinde dolayısıyla bizim toplumu sakinleştirici kutuplaştırmadan uzak bir dil kullanmamız lazım. Erdoğan bütün esnafı, herkesi, polislerin dışında güvenlik gücü haline getirdi. Alperen haline getirdi. Yani bir çok sıfat kullandı, esnaf için, dolayısıyla herkes her şeyi yapma yetkisi ve gücünü kendisinde hissetmeye başladı. Böyle bir toplum var karşımızda. Dolayısıyla bizim hızla bundan uzaklaşmamız lazım.’’

TEYZESİ, KATİLİNİN İDAMIN İSTEDİ

Yeğeninin hiç yok yere öldüğünü dile getiren teyzesi Pakize Kaplan da "Bu kişinin idamını istiyorum ben. Bunu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan görsün. Ciğerim yanıyor benim.’’ ifadelerini kullandı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abaka ise, Türkiye’de artık can güvenliğinin ve iş güvenliğinin olmadığı bir ortama sokulduğunu belirterek şunları kaydetti: ‘’Bunun bir sorumlusu olmalı bunun sorumlusu bu ülkeyi yöneten iktidardır. Türkiye’yi baskılar ve cinayetler ülkesine sokan kaosla yaşamaya bizleri mahkum eden bu hükümet seçimi beklemeden istifa etmelidir artık.’’ dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Esra Koçak da, Köklü’nün katilinin siyasal iktidar olduğunu söyledi ve ortak mücadele çağrısı yaptı.

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, gazeteci Köklü ile üniversite yıllarından beri arkadaş olduğunu belirterek, ölümün adil olması için hayatın adil olması gerektiğini, Nuh Köklü’nün adil bir hayat ve ölüm için mücadele ettiğini fakat adil olmayan kalleş bir ölümle karşı karşıya kaldığını belirtti.