Türkiye'de gayrimenkul alım satımında yaşanan dolandırıcılık ve hırsızlık gibi olaylara karşı geliştirilen 'taputakas' sistemi hizmete girdi. Gayrimenkul alan ve satan kişileri elektronik ortamda bir veritabanı üzerinden bir araya getiren sistem, hızlı ve güvenilir bir ortamda alışverişin yapılmasına imkan veriyor. Tapu daireleri önünde yaşanan onlarca dolandırıcılık konusunu da tarihe karıştıracak projeyi anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Geç kalınmış bir uygulama ama neresinden dönersek kardır diyoruz." dedi.

Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) arasında kurulan web tabanlı yeni ‘Taputakas’ uygulamasıyla, gayrimenkul alan ve satan tarafların varlıkları aynı anda, hızlı ve güvenilir bir şekilde el değiştirecek. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Takasbank'ın işbirliği ile hayata geçirilen proje Çırağan Sarayı'nda düzenlenen bir toplantı ile tanıtıldı. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile birlikte Takasbank Genel Müdürü Murat Ulus ve Tapu Kadastro Genel Müdürü Davut Güney katıldı.

Taputakas sisteminin tanıtımının yapıldığı slayt gösterisiyle başlayan tanıtım toplantısında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yaşadığı bir olay üzerinden konunun önemini anlattı. Uygulamanın hayata geçirilmesinde geç kalındığını söyleyen Güllüce, "Bana göre geç kalınmış bir uygulama ama neresinden dönersek kardır diyoruz. Son yıllarda aldatılan insanları çok görmeye başladık. Türkiye'de eskiden biz masum millet hüvviyetindeydik. Suçu bile ferdi işlerdik, organize suç noktasında yok gibi bir şeydi. Bütün suçlar münferitti, o anda kızdı yaptı, organize suç kültürü olmayan masum bir millettik. Ama geliştiğini iddia eden ve ekonomik olarak da sahiden gelişen ülkelerin sürekli medyatik bombardımanı sonucunda öğrete öğrete biz iyi bir suç ithalatçısı olduk. Bilhassa otomobil satışında, tapu işinde şu anda ciddi şeyler var. Bir hafta önce bana geldi dolandırıldı adam, 'bakansın bana yardım et' dedi. Savcıyı aradık, savcı diyor ki 'her şey tamam, adam imza atmış bizim diyeceğimiz bir şey yok' mahkemeye gidecek de, artık nasıl anlatacaksa. Dolayısıyla bu işin önemini iyi fark etmek lazım." dedi.

Takasbank Genel Müdürü Murat Ulus da sistemin işleyişi hakkında bilgi verdi. Alım satım yapan kişileri taputakas.com isimli site ve sistem üzerinde bir araya getirdiklerini anlatan Ulus, "Gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu merkezlerindeki başvuru işlemlerinin tamamlanması sonrası harç yatırmak için verilen makbuz numarası yani e-ödeme numarası alınmaktadır. Bu sistemde işlemler bu numaranın alınması ile başlıyor. Ardından gayrimenkul satıcısı kendi kimlik bilgileri ile tapu bilgilerini internet ortamında sisteme kaydedecek. Söz konusu bilgiler Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Sistemi üzerinden kontrol edilecek, bilgilerin doğruluğu belirlendikten sonra sistemde işlemin takibi amacıyla bu işleme özgü bir referans numarası verilecek. Bu numara satıcıyı ayrıca SMS ile bildirilecek. Alıcı, satıcıdan bu numarayı alarak sisteme girecek ve kimlik bilgilerini tanımlayacak. Alıcının bilgileri de kontrol edilecek ve alıcı Merkez Bankası bünyesinde oluşturduğumuz özel bir hesaba satış bedelini gönderecek." dedi.

Satış işlemi sonuçlandırılıncaya kadar hesaba gönderilen paranın blokeli olacağını belirten Ulus, tapu dairelerinde yapılan tescil işlemleri tamamlandıktan sonra hesaptaki paranın satıcının hesabına gönderileceğini aktardı. Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Ulus, işlemin kar amacı gütmediğini belirterek ancak masraflar için alıcı ve satıcıdan 70'er liralık bir ödeme talep edileceğini belirtti.

Gayrimenkul alım satım işlemlerinin dakikalar içerisinde elektronik olarak yerine getirilmesini sağlayarak hem alıcı hem de satıcının banka ile tapu dairesi arasındaki koşuşturmacasına son vermesi planlanan uygulamayla alım satım işlemlerinde tahsilat gecikmesi, nakit taşıma esnasında yaşanabilecek olumsuzluklar, nakdin sahte çıkması ve dolandırıcılık gibi riskler ile taraflar arasındaki güven probleminin ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Tüm dijital ortamlara uygun olarak tasarlanan Taputakas uygulaması sayesinde gayrimenkul alım satım işlemleri bilgisayar, tablet veya cep telefonu üzerinden gerçekleştirilebilecek. İlk etapta Türk Lirası üzerinden yapılan işlemler için daha sonra dövizle alım satım imkanının da getirileceği belirtildi.