Merkezi Samsun'da olan Karadeniz Eğitim Kültür Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği (KEYDER), Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı münasebetiyle 'Tarihe Sığmayan Destan Çanakkale' konulu konferans düzenledi.

Canik Başarı Üniversitesi Konferans salonunda düzenlenen programda katılımın yoğun olduğu gözlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programın açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Ömer Kabaş, "Çanakkale Zaferi, Türk milletine büyük bir onur ve güven kazandırmıştır. Bu zafer aynı zamanda, milletimizin kahramanlığı, azmi, iradesi, cesareti ve vatan sevgisinin yanı sıra, savaş meydanında bile düşmanından esirgemediği merhamet ve şefkatini de tüm insanlığa örnek olacak şekilde ortaya koymuştur. Çanakkale Savaşları, bir kahramanlık abidesi olmakla birlikte, savaşan ülke ve milletleri birbirine yakınlaştıran yönüyle de dünya tarihinde ayrı bir yere sahiptir. Bugün bizlere düşen görev, şehitlerimizin kanlarıyla sulanan ve emanet edilen bu kutsal vatan topraklarının korunması ve bayrağımızın dalgalanması için birlik, beraberlik ve bütünlük içinde verilen mücadeleyi millet olarak idrak etmek, gelecek nesillere bu bilinci aktarmak ve bu kutsal toprakları bizden sonraki nesillere daha güvenli bir şekilde devretmektir. Türk vatanının ve milletinin ebedi varlığı uğruna gözlerini kırpmadan canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi minnet, saygı ve şükranla anıyorum.“ dedi.

Dernek başkanının konuşmasının ardından sahne alan Tarihçi yazar Zafer Tarman, sunumunda Çanakkale’de düşmana karşı mühimmat gücü eksikliği bulunmasına rağmen iman gücü ile savaşın kazanıldığını söyledi. Sunumunun devamında Japon çocuklarının tarihini bilmesi için Hiroşima'ya atılan atom bombasının etkilerinin görüldüğü yerlerin ziyaret edildiğini örnek gösteren Tarman, "Bizim çocuklarımıza da Çanakkale'nin ne kadar önemli bir tarihi miras olduğunu, bu toprakların kolay kazanılmadığını ve tarihimizin değerinin bilinmesi için bu zaferlerin anlatılıp, bu toprakları ziyaret etme bilincinin oluşturulması gerek." dedi.

Bir tarihçi olarak dünyada metre karesine 5 litre kanın aktığı bir savaşa rastlanmadığını hatırlatan Tarman, "Çanakkale Savaşı'nda Çanakkale'de bir metrekareye 6 bin mermi düşerken, bir metrekarede 2 insan yatıyor." diye sözlerini tamamladı.

Dernek Başkanı Ömer Kabaş ise görsel ve sözel olarak kendilerine Çanakkale ruhunu yaşatan Zafer Tarman'a teşekkür etti.