Bursa’nın Orhangazi ilçesinde faaliyet gösteren Mısır işleme fabrikası Cargill’in kurulu olduğu alanın, tarım arazisinden sanayi arazisine dönüştürülmesi ile ilgili davayı reddeden mahkemenin karanını Danıştay bozdu. Sanayi arazisinin tarım arazisine dönüştürülmesi kararı yeniden görülecek.

Avukat Erol Çiçek, Cargill için özel olarak çıkarılan 5043 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununun Geçici 4. maddesinden faydalanan şirkete, valilik tarafından 212 bin 511,48 metrekarelik araziyi metrekaresi 5 TL'ye toplam 1 milyon 62 bin 557,40 YTL’ye tarım dışı amaçla kullanım izni verildiğini söyledi. Bursa İl Genel Meclisinin 07.07.2009 tarihli, 2009-240 sayılı kararıyla Cargill şirketine ait mısır işleme tesisine yapılmasına yönelik olarak hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinin onaylandığını kaydetti.

Orhangazi'de ikamet eden 9 vatandaşın, kararın iptali istemiyle dava açtığını belirten Av. Çiçek, davanın Bursa 2. İdare Mahkemesi tarafından reddedildiğini ifade etti. Bunun üzerine kararın temyiz edildiğini belirten Çiçek, Danıştay aşamasında, iptali istenen 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinin dayanağı olan 1/25.000 ölçekli İznik Gölü Çevre Düzeni Planı iptal edildiğini, bunun üzerine Danıştay 6. Dairesinin de son sözü söylediğini dile getirdi.

Çiçek, “Danıştay, 1/1000 ölçekli planın dayanağı olan İznik Gölü 1/25.000 ölçekli planın iptal edildiğini belirterek, bu durumda dava konusu 1/1000 ölçekli planın hukuka aykırı olduğuna karar verip, Bursa 2. İdare Mahkemesi'nin kararını bozulmasına karar verdi. Şimdi mahkeme davayı kabul etmek zorunda. Cargill süreci, tam bir hukuk tanımazlık ve Cargill'e özel kararlar alınması ve kanunlar çıkarılması sürecidir. Türk hukuk tarihine kara bir leke olarak geçecektir. Gelinen aşmada idare mahkemesinin bozma kararına uymasını bekliyoruz.” dedi.