Tutuklu Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TAYD-DER) İzmir İl Temsilcisi Mehmet Değirmen, Manisa E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi’nde üç hükümlünün, idare baskı yaptığı gerekçesiyle açlık grevinde olduğunu bildirdi. TAYD-DER ile HDP Manisa İl Teşkilatı, cezaevi önünde basın açıklaması yaptı. Dernek üyeleri ve HDP’liler, "Siyasi Tutsaklar Onurumuz", "Tecrit Öldürüyor, Hasta Tutsaklar Özgürlük" pankartları taşıdı, "Baskılar bizi yıldıramaz" şeklinde slogan attı.

Basın açıklamasını okuyan TAYD-DER İl Temsilcisi Değirmen, "Bütün cezaevlerinde olduğu gibi Manisa Cezaevi'nde de özünde IŞİD zihniyetini aratmayan uygulamalar mevcuttur. Aldığımız bilgiye göre Manisa Cezaevi'nde kalan üç arkadaşımıza, cezaevi idaresi tarafından kişiliksizleştirmek ve teslim almak için çıplak arama başta olmak üzere her sabah traş olma zorunluluğu, çarşaf vermeme, her sabah ayakta '1, 2, 3' dedirtmek, ayakta askerî nizam şeklinde sayım dayatılmaktadır. Başka bir cezaevine nakil talepleri olmasına rağmen cezaevi idaresi, insan onurunu rencide eden bir dayatmayla bu arkadaşlarımızı açıklık grevine sürüklemiştir. Açlık greviyle ölümü göze alan arkadaşlarımız asla yalnız değildir. Adalet Bakanlığı ve Manisa Cezaevi idaresine çağrıda bulunuyoruz. Çok geç olmadan, derhal başta arkadaşlarımızın başka cezaevine sevk talepleri olmak üzere ayakta sayım, çarşaf, yastık vermeme, zorunlu saç sakal kesme gibi gayriinsani uygulamalardan vazgeçilmelidir. Aksi takdirde yaşanacak her türlü ölümün sebebi, AKP hükümeti ve onun geçici Adalet Bakanlığı olacaktır." diye konuştu.

HDP Manisa İl Eş Başkanı Hatice Arslan ise Suruç’taki patlamadan sonra Türkiye’nin bir kaos içinde olduğunu iddia ederek, “Suruç’ta başlayan olaylardan sonra Türkiye genelinde ciddi kaos süreci yaşanıyor. Bu süreçte kaygılarımız var. Mevcut hükümetin, kınamakla kalmayıp bu olayla ilgili ciddi bir çalışma yapması gerekiyor. Türkiye’deki süreç kaygı vericidir. Tüm halkların, bu sürece ilişkin tepki göstermesi gerekir. AKP’nin izlediği politika, IŞİD yanlısı bir politikadır. Bunlar hepimizce görülüyor. 'IŞİD’e operasyon yapıyoruz' adı altında daha çok HDP yöneticilerine dönük operasyonlar yapılıyor. Bu yaklaşımı kınıyoruz. Bu çerçevede, siyasi tutsak bulunan arkadaşlarımız cezaevlerinde açlık grevine başladı. Bu tutsak arkadaşlarımıza yapılan baskılara karşı hükümetin gerekli önlemleri alması gerekir.” dedi.

Basın açıklamasının ardından slogan atan dernek üyeleri ve HDP’liler, olaysız şekilde dağıldı.