Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Türkiye’de siyasetin hukuka her noktada tahakküm ettiğini gördüğünü söyledi. Ülkede akıl tutulması yaşanmasının sebebini; ‘istişare mekanizmalarının çökmüş olmasına’ bağlayan Feyzioğlu, "Cumhurbaşkanı ve Başbakan bırakınız yanlışlarına yanlış denmesine tahammülü, basit önerileri bile hakaret kabul etmeye başladı." dedi.

Trabzon Barosu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen Geleneksel Karadeniz Baroları Futbol Turnuvası'nın açılışına katılmak üzere Trabzon'a gelen TBB Başkanı Feyzioğlu, Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Feyzioğlu, burada yaptığı konuşmada, demokrasi, hukuk ve ülkenin geleceği açısından basının önemine dikkat çekti. Bir hukukçu olarak siyasetin hukuka her noktada tahakküm ettiğini gördüğünü anlatan Feyizoğlu, “İşin çivisinin çıktığını görüyorum. Doğru karara da şaibeli, yanlış karara da şaibeli diye yaklaşıyoruz. Çünkü doğru ile yanlışın karıştığı bir dönemden geçiyoruz. Kurumlarımızı çok yıprattık. O kadar çok yıprattık ki, hiç kurumun doğru karar verdiğini kimse inanmaz hale geldi. Bütün izlerin birbirine karıştığı bir ortamda ben artık bilgisayar terimiyle bir format atmak lazım. Bu böyle gitmez. Bu ülkenin sporu da, siyaseti de, adliyesi de böyle gitmez.” dedi.

“HUKUK DEVLETİNİ BULMAK ÜZEREYDİK, YOLDA BİRANDA MAKAS DEĞİŞTİ”
‘Kurumları çökerttik’ diyen Barolar Birliği Başkanı, şöyle devam etti: “Hukuk devleti arıyorduk. Hukuk devletini bulmak üzereydik, elbirliği ile. Yolda biranda makas değişiverdi, başka yöne kaydık. Bütün kurumlar ama. Biz sistemi kuramadık. Sistem kurmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu sistemsizliğe çok üzülüyoruz.” Yargıyı birilerinin yol açma mekanizması olmaktan çıkartmak gerektiğinin altını çizen Feyizoğlu, “Türkiye geçmişinde hiçbir zaman bu girdaptan kurtulmadı. Türkiye’de her kesim bir dönem iktidar oldu, muhalefet de oldu. İktidardayken zulmetti. Muhalefetteyken mazlum olduk fakat bir şeyi hiç değiştiremedik; zulüm bu topraklarda hep baki kaldı. Sarkaç şuraya da buraya da vurdu. Bunu ortak ortada tutalım. Sarkacı ortada tuttuktan sonra herkes payına düşeni alsın.” ifadelerini kullandı.

“BASİT ÖNERİLERİ BİLE TAHAMMÜLLERİ KALMADI”
TBB Başkanı Feyzioğlu, ‘Cumhurbaşkanımızın zaman zaman sizi hedef alan açıklamaları oluyor, korkuyor musunuz?’ şeklindeki soru üzerine, zerre kadar korkusunun olmadığını söyledi. Ülkenin cumhurbaşkanı veya başbakanı ile kavga etmekten mutluluk duyan bir insan olmadığını söyleyen Feyzioğlu, şu cevabı verdi: “Ben ülkemin cumhurbaşkanının 77 milyonunun cumhurbaşkanı olma olmasını hayal eden birisiyim. Ülkemin başbakanımın kendisine oy vermeyenlerin de başbakanı olmasını hayal eden biriyim. Her vesileyle de bunu söylüyorum. Sayın başbakanın da cumhurbaşkanını da doğrusuna doğu, yanlışına yanlış derim. Sorun şu; zatı muhteremler artık bırakınız yanlışlarına yanlış denmesine tahammülü basit önerileri bile hakaret kabul etmeye başladılar. Bu bir korkarım iktidarın getirdiği önlenebilirken bir sebeple önlenmeyen güç zehirlenmesi. Allah hiç kimseyi bu dünyada kendisine hatasını söyleyecek gerçeklerden dostlardan mahrum etmesin. Herkese de etrafında doğru söyleyecek insanları mutlaka dört elle sarılıp bulunduracak aklı, fikri versin. Bugün akıl tutulması yaşamamızın sebebi; istişare mekanizmaların Türkiye’de çökmüş olması. Korkuyor muyum; zerre kadar korkmuyoruz. Ben bir milletime borçluyum; çalışmak. İki Allah’a can borcum var. Başka da bir borcum yok. Kaderimizde ne varsa onu yaşarız, nasibiniz neyse bu dünyada onu alırız.”