Yunanistan’a geçmek için Edirne’ye gelen Suriyeli sığınmacılar TEM otoyolunda üçüncü gecelerini geçirdi.

Sosyal medya üzerinde örgütlenerek Türkiye’nin Yunanistan ve Bulgaristan’a sınır ile Edirne’ye akın eden sığınmacılar jandarma ve polis tarafından durduruldu. Yunanistan’ın kendilerini kabul edeceği haberi üzerine gelen Suriyelilerin sınıra geçişlerine izin verilmiyor.
800 civarında Suriyeli TEM otoyolu kenarındaki arazide bekleyişlerini sürdürürken bine yakın kişi ise otogar ve kent merkezindeki bir parkta bekliyor.

Soğuk havada geceyi geçiren sığınmacılar umutlu bekleyişlerinin üçüncü gününü geride bıraktı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin dün yaptığı açıklamada sığınmacıların sınıra ulaşmalarına izin verilmeyeceğini ifade ederek Suriyelilerin hafta sonuna kadar şehirden gönderileceğini ifade etti.

Sınır kentinde bekleyen sığınmacıların durumunu görüşmek üzere Edirne’ye gelen Mültecilerden Sorumlu Başbakan Başdanışmanı Muhammed Murtaza Yetiş, sığınmacıların temsilcileriyle görüştü. Başdanışman yaptığı açıklamada Suriyelilerin sesini dünyaya duyurmaları için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek sığınmacıların istedikleri kadar Edirne’de kalabileceklerini kaydetti.

Duha isimli kız çocuğu da geceyi soğuk ve zor şartlar altında geçirdiklerini belirterek Avrupa’ya geçmek istediklerini kaydetti. Ailesiyle birlikte battaniyelerden yaptıkları gölgelikte kalan bir başka Suriyeli de herhangi bir şey istemediklerini yetkililerden sınırı açmalarını talep etti. Çocuklarının soğukta hasta olduğunu anlatan Suriyeli baba, deniz yolunu kullanarak intihar etmek istemediklerini anlattı.

Bu arada TEM otoyolunda sınırın açılması için açlık grevi başlatan sığınmacılar eylemini sürdürüyor.