Kobani protestolarıyla ilgili açıklama yapmak için Diyarbakır'da kameralar karşısına geçen HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş flaş açıklamalarda bulundu.

Yaşanan olaylarla ilgili İmralı'da ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken bölücübaşı Abdullah Öcalan ile görüştüklerini açıklayan Demirtaş “Şunu da altını çizerek belirtmek istiyorum, dün gece itibariyle bizler sayın Öcalan ile kısa bir mesaj bağlantısı kurma imkanı bulduk. Kendisiyle bu katliam tehlikesine karşı diyalog ve müzakereyi hızlandırma yöntemini bütün taraflara telkin ettiğini önerdiğini belirtmek istiyoruz” dedi.

Demirtaş, basın açıklamasının ardından bir gazetecinin “Öcalan'la iletişimin hangi yolla gerçekleştiği” yönündeki sorusuna ise “Heyetimizin görüşmeye gidecek zamanı olmadı, yazışmayla haberleştik”dedi. Demirtaş'ın açıklamaları kafaları karıştırdı.
Çünkü mevcut cezaevi şartlarına göre bölücübaşı Öcalan'ın telefon ya da internet gibi iletişim araçları doğal olarak bulunmuyor. Daha önce defalarca gündeme gelen “İmralı'daki cezaevi şartları”na ilişkin Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamalarda Öcalan'ın avukatları dışında her hangi bir iletişim olanağının bulunmadığı açıklanmıştı.

SADECE AVUKATLARI VE HEYETLER ARACILIĞIYLA İLETİŞİM KURABİLİYOR

Bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın hali hazırda sadece avukatları ve Adalet Bakanlığı'nın izni ve denetimi altında sadece HDP'den gelen heyetler ile yüzyüze görüşme imkanı bulunuyor.  Öcalan'ın Demirtaş'ın açıkladığı gibi birkaç saat içinde yazılı da olsa bir iletişim kurma imkanı bulunmuyor.

ÖCALAN CEP TELEFONU MU KULLANIYOR?

Demirtaş'ın açıklamalara akıllara “Öcalan İmralı'da cep telefonu mu kullanıyor?” sorusunu akıllara getirdi.

ADALET BAKANLIĞI: CEP TELEFONU MÜMKÜN DEĞİL

Adalet Bakanlığı kaynakları, mahkumların telefonla konuşma haklarının Ceza İnfaz Kanunu'yla belirlendiğine dikkat çektiler. Kanun uyarınca, mahkumların telefonla konuşma haklarının ve kimlerle konuşabileceklerinin ayrıntılı şekilde belirlendiğine dikkat çektiler.
Öcalan'ın "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığına" dikkat çeken Adalet Bakanlığı kaynakları, bu çerçevede Öcalan'ın "cep telefonu olmasının kesinlikle mümkün olamayacağını" vurguladılar. Öcalan'ın, bu çerçevede, Demirtaş'la herhangi bir telefon görüşmesi yapmasının, telefon üzerinden mesajlaşmasının da mümkün olamayacağını kaydettiler.