İşadamları kendi uçağını uçurmak, üniversite mezunları da CV’lerine pilotluk lisansını eklemek istiyor. Türk Hava Kurumu ve Gediz Üniversitesi işte bunun için el ele verdi, uçuş programları başlattı. 149 saatlik eğitimi bitirenler tek motorlu uçakları kullanabilecek. Ticari yolcu uçağı pilotu olmak isteyenler de ABD’ye gönderilecek.

Türk Hava Kurumu (THK) ile Gediz Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (GESEM), önemli bir işbirliği yaptı. İki kurum, İzmir’de birlikte pilot yetiştirecek. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Güneş, THK Uçuş Akademisi Genel Müdürü Giray Hürgezen ve GESEM Müdürü Atilla Ediz, bu amaçla protokol imzaladı. Pilot olmak isteyenler için ortak eğitim programları başlatıldı. Katılımcılar 104 saat teorik ders görecek, ardından THK pilotlarıyla 45 saat uçuş yapacak. Başarıyla tamamlayanlar, Uluslararası Sivil Havacılık Otoritesi onaylı PPL lisansı sahibi olacak ve tek motorlu uçakları kullanabilecek.

Rektör Yardımcısı Güneş, Atatürk’ün, "İstikbal göklerdedir." sözünün öneminin yakın gelecekte daha iyi anlaşılacağını, THK ile yaptıkları işbirliğinin bu sebeple büyük önem taşıdığını söyledi. Güneş, “Önümüzdeki dönemde pilotluk lisansı da tıpkı araç ehliyeti gibi gereksinim haline gelecek. Bugün pek çok şirketin ve kurumun uçağı bulunuyor. Zamana karşı verilen yarışta, havayoluyla rakiplere karşı öne geçilmeye çalışılıyor. İşadamları, kendi uçağını kullanmak istiyor. Üniversite öğrencileri, mezun olmadan CV’lerine bir de pilotluk lisansını eklemeyi amaçlıyor. Bunun yanısıra havacılığı hobi olarak görenlerin de sayısı giderek yükseliyor. Havacılığa duyulan ilgi, her geçen gün fazlalaşacak. Türk Hava Kurumu ile başlattığımız eğitim programı, işte bu ihtiyaçlara cevap verecek ve geleceğe katkıda bulunmuş olacak.” dedi.

Prof. Dr. Güneş, ticari yolcu uçağı pilotu olmak isteyenleri de ABD’ye göndereceklerini belirterek, “Ülkemizde uçakla yolculuk lüks olmaktan çıktı ve ticari hava taşımacılığı son yıllarda büyük ivme yakaladı. Mevcut havalimanlarının kapasitesinin arttırılması ve yenilerinin açılması, aynı zamanda hem THY’nin hem de özel havayolu firmalarının yatırımlarıyla sektör her geçen gün büyüyor. Bu büyümeyle beraber pilotlara duyulan ihtiyaç da artıyor. ABD Florida’da, yine GESEM birimimiz aracılığıyla 650 saat teorik, 264 saat de uçuş eğitimi vererek ülkemize EASA lisanslı pilotlar kazandıracağız.” şeklinde konuştu.