Kayseri’de girişimci Ahmet Ekren tarafından kurulan Tıbbi Sülük Yetiştiriciliği Tesisi'nde, tıbbi amaçlı kullanılmak üzere yıllık 1 ton sülük üretimi yapılıyor. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nce ruhsatlandırılan tesislerde üretilen sülük ihraç da ediliyor.

Kayseri Gıda, Hayvancılık ve Tarım İl Müdürü Özkan Kayacan ile birlikte İl Müdür Yardımcısı Erkan Alkan, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Bekir Doğan ve su ürünleri mühendisleri Kayseri'deki sektörde yer alan kuruluşların temsilcileri Kocasinan Buğdaylı Mahallesi'nde Ahmet Ekren tarafından kurulan Tıbbi Sülük Yetiştiriciliği Tesisi'ni ziyaret etti. Tesis hakkında değerlendirmede bulunan yetkililer, Kayseri'de yapım projesiyle, yetiştirme tekniğiyle ve tıbbi açıdan güvenilir olan bakanlık tarafından onaylanarak ruhsat verilen işletmenin hem iyi bir örnek teşkil edeceğini, hem de ülke için hayırlı olacağı dile getirildi.

Burada tesis yetkilileri tarafından üretimi yapılan sülük hakkında bilgiler verilerek, Tıbbi sülükün (Hirudo medicinalis) çok eski zamanlardan beri kan basıncını düşürmek için insanlar tarafından kullanıldığına işaret edildi. Sülüklerin Osmanlılar tarafından kullanıldığı ve bu konu ile ilgili yazılı eserler hazırladıkları belirtilerek, günümüzde de tıbbi sülüklerin, canlı olarak veya bunlardan elde edilen ilaçlardan yararlanılarak medikalde kullanıldığı anlatıldı.