Samsun’un Asarağaç köyü sınırları içerisine devlet tarafından yaptırılan ve köylülerinin 'burada genelev istemiyoruz' diyerek tepki gösterdiği için açılamayan genelev binaları, 35 yıl sonra yıkılıyor. Tinercilerin mekanına dönüşen boş genelev binaları, belediye meclisi kararıyla yıkılmaya başlandı.

Canik ilçesine bağlı Asarağaç köyü sınırları içerisindeki 5 dönüm arazi üzerine 3'er katlı binalar şeklinde yapılan genelev kompleksi için yıkım kararı çıktı. Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınan yıkım kararı Canik Belediyesi tarafından uygulanıyor. Samsun’da 1968 ile 1988 yılları arasında 16 yıl belediye başkanlığı yapan ve şehir merkezindeki genelevi yıkarak yerine 40 yıl önce cami yaptıran Kemal Vehbi Gül, binaların yıkılmasının yeterli olmayacağını, imar planında bölgenin genelev olarak yer aldığını, bunun da kaldırılması gerektiğini söyledi.

"SAMSUN'U BU KARA LEKEDEN 40 YIL ÖNCE BEN KURTARDIM"

Samsun’un genelevlerden kurtarılması için bürokrasiye âdeta savaş açtığını belirten Gül, şunları anlattı: “Cumhuriyet Meydanı yanındaki bugün Site Camisi olarak bilinen yerde genelev bulunuyordu. 1975 yılında ben şehrin merkezindeki genelevi kaldırdım ve yerine cami yaptırdım. Yani muhafazakar bir il olan Samsun'u bu kara lekeden 40 yıl önce ben genelevleri kapatarak kurtardım. Daha sonra bana belediye başkanı olarak geldiler ve yeni bir yere genelev yapılmasını istediler. Bakanlıklara ve hükümete baskı yaptılar, ben de genelev yaptırmayacağımı, yapanlara da izin vermeyeceğimi söyledim. Daha sonra dönemin Bayındırlık Bakanı o zamanlar şehrin dışı olan şimdiki yıkımı yapılan binaların olduğu yeri genelev bölgesi olarak belirledi. Binalar yapıldı ama o zamanlar o bölge belediyenin sınırları içinde değildi ben müdahale edemedim ama bu sefer de köylüler geneleve karşı çıktı. O zaman bir araya gelen köylüler ‘burada genelev istemiyor’ diye tepki gösterince o binalar uzun yıllar orada atıl vaziyette kaldı. Şimdi bu binaları yıkıyorlar ama yıkmak yetmez. İmar planında o bölge hala genelev olarak gözüküyor. İmar planında değişiklik yapılarak genelev ifadesi imar planından derhal çıkarılmalı.”