Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, ülke genelinde karara bağlanan 2 milyon 200 bin şikayetin 1 milyon 973 bininin bankalarla ilgili olduğunu söyledi.

15 Mart Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Yılmaz, tüketicilerin hak arama konusunda mücadelesini sürdürdüğünü dile getirdi. Yılmaz, şunları ifade etti: “2014 yılında ülke ve il genelinde tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurular geçen yıllara oranla rekor düzeydedir. Ülke genelinde 2011 yılında hakem heyetlerinde sonuçlandırılan şikayet sayısı 165 bin iken, 2014 yılında bu sayı 2 milyon 200 bini aşmıştır. Bursa'da ise 2012 yılında hakem heyetlerinde karara bağlanan şikayet sayısı 30 bin 768 iken, 2014 yılında şikayet sayısı 128 bine ulaşmıştır. Ülke genelinde karara bağlanan 2 milyon 200 bin şikayetin 1 milyon 973 bini bankalarla ilgilidir. Bu durum, ülkemizde bankalarla ilgili yapılan denetimin ne kadar sağlıklı olduğunun en çarpıcı bir örneğidir.”

Bu hukuk mücadelesine rağmen tüketici sorunlarının tam olarak çözülemediğini belirten Yılmaz, tüketicinin karşı karşıya bulunduğu temel sorunları şöyle sıraladı: “Gelir dağılımındaki adaletsizlik, dolaylı vergiler, banka masrafları, tüketici kredileri, kredi kartı aidatı, kaçak elektrik, devre tatil, kapıdan satış, mesafeli sözleşmeler ve gıda zamları, sağlıklı gıdaya ulaşımda yaşanan sorunlar. Her yıl bu sorunlar azalacağına giderek kartopu gibi büyümeye devam ediyor. Ancak bu temel sorunların çözümü üç yoldan mümkündür. Devletin etkin denetimi, hukuk mücadelesi, tüketicinin tüketimden gelen gücünü örgütlü ve kararlı bir şekilde kullanması. Bu üç yöntemin üçü de etkili olmakla birlikte tüketicinin demokratik yöntemlerle tüketimden gelen gücünün harekete geçirmesi ise en etkili yol olduğunu düşünüyoruz.”