Kayseri HÜMA Kadın Doğum Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Direktörü Feride Hande Gemici, tüp bebek tedavisinde çiftlerin birinci önceliğinin gizlilik ve güven olduğunu söyledi.

Araştırmalara göre evli çiftlerin yüzde 15’i normal yolla çocuk sahibi olamıyor. Bu oran gün geçtikçe de artıyor. Kayseri HÜMA Kadın Doğum Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Hande Gemici, kısırlığın artmasında beslenme şekli, stres ve radyasyon yayan cihazların etkili olduğunu söyledi. Kısırlıkta eşit oranda erkek, kadın ya da her ikisinden kaynaklanan tıbbi sorunlar olduğunu belirten Gemici, tüp bebek tedavisinde güvenilirliğin önemine vurgu yaptı. Gemici, “Aileler, kafalarında 'acaba güvenilir mi' sorusuyla geliyorlar. Bu tedavide laboratuvar alanları çok mahremdir. Etik olarak çalışılmalı. Yumurta ya da embriyo karışması söz konusu olmamalı. Laboratuvarda gerekli önlemlerin alınması halinde karışması da mümkün değil aslında. Anne ve babaya uygulanan işlem sırasında başka bir çift işleme alınmamalı. Bu işlemler arasında en az 45 dakikalık bir boşluk olmalı.” şeklinde konuştu.

Tüp bebek tedavisinde devlet desteğinin yetersiz olduğunu da belirten Gemici, en fazla 3 denemeye tedavi yardımı verildiğini ve prosedürlerinin ağır olduğunu söyledi. Gemici, “Bu tedavi pahalı ve maddi olarak çiftleri çok yoruyor. Anne ve baba adayının sağlığı uygun olduğu sürece deneme yapılabilmeli. 17 yıl sonra çocuk hasreti son bulan, 11. denemede gebe kalan, kanser öyküsünden sonra yeniden hamilelik sevinci yaşayan anneleri gördük.” diye konuştu. Tüp bebek tedavisinin günah olduğu yönünde yanlış bir inanış olduğunu da belirten Gemici, bu merkezlerin sadece vesile olduğunu dile getirdi. Gemici, “Biz burada sadece vesileyiz. ‘Ol’ diyen Allah.” dedi. Tüp bebek merkezlerinin nüfus artışına dolaylı olarak katkı sunduğunu belirten Gemici, sadece kendi hastanelerinde 8 senede 55 binden fazla doğum sevinci yaşandığını kaydetti.

Çocuk sahibi olamayan ve Avrupa’da bu tedaviyi yaptırmak istemeyen çiftlerin Kayseri’yi tercih ettiğini belirten Gemici, bunda güvenilirlik, konaklama imkânları ve verilen hizmet kalitesinin yüksek olmasının etkili olduğunu söyledi. Gemici, özellikle tüp bebek tedavisinde Arap ülkelerinden de çok sayıda hasta geldiğini kaydetti.