4. Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu, Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi ile Hitit Üniversitesi’nin işbirliğiyle Çorum’da düzenleniyor.

Türk dünyası başta olmak üzere birçok ülkeden 200 bilim insanının yer aldığı forumun açılışına, Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, İslami İlimler Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Özek, Kazakistan eski Dinişleri Başkanı Abdüssettar Derviş Aliyev ve Çorum Valisi Ahmet Kara katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Türk dünyasını ilgilendiren, insanlığı ilgilendiren konuların Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu’nda ele alınarak, ortaya çıkan sonuçların ev ödevi haline dönüştürüleceğini söyledi. Dünyada öğrenim gören Türk uyruklu öğrencilere ilişkin istatistiksel bilgiler vererek bu kapsamda önemli yollar katedilmesi gerektiğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Alkan, dünyada en önemli hususların başında yetişmiş insan gücü ve kaynak olduğunu hatırlatarak, bu iki önemli unsurun Türk coğrafyasında bulunduğunu ifade etti. Alkan, eğitim faaliyetleri ile birlikte farklı alanlarda da işbirliklerinin artması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli ise geçmiş yıllarda yapılan Türk Dünyası Ekonomi Forumu’na ilişkin bilgiler verdi. "Bir sonraki bir öncekinden iyi olmazsa biz geride kalmış oluruz" diyen Prof. Dr. Hizmetli, şöyle konuştu: "Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu, Türk dünyasının birlik ve beraberliğini sağlıyor. Ülkelerimiz ayrı ayrı devlet ama tek bir millet olarak dünya ile yarışır hale gelmek adına bu forum çok önemli."

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı da Türk dünyasının Doğu ve Batı olmak üzere iki yakasının bir araya geldiğine dikkat çekti. 300 milyonluk Türk dünyasının hiç kimseye ihtiyacı olmadığını ifade eden Prof. Dr. Balcı, Türkiye’nin bugün sahip olduğu birikimle tüm Türk dünyasına hizmet edecek insan kaynağına sahip olduğunu belirtti. Balcı, şöyle konuştu: "İnsanlık için ne gerekse Türk dünyasında var. Bize düşen şimdi İsmail Gaspralı’nın dediği gibi dilde, fikirde, işte birlik olmak zamanıdır."

Konuşmaların ardından 4. Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu'nun açılış paneli Hitit Üniversitesi Rektörü Alkan’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Açılış panelinde Prof. Dr. Mehmet Saray 'Türk Dünyasının İktisadi Potansiyeli', Prof. Dr. Sabri Hizmetli 'Kazakistan’da Dini Yüksek Eğitim ve Öğretim', Prof. Dr. Orazali Sabden 'Türk Dünyası Toplumunu Güncel Ahlakta Yetiştirme ve Güvenlik Meselesi' ve Prof. Dr. Mehmet Evkuran 'Türk Dünyasının Sosyo-Kültürel ve Manevi Potansiyeli' isimli konuları ele aldı.

Etkinlikte ekonomi, ticaret, kalkınma, tarih, edebiyat, din bilimleri, kültür ve turizm konusunda yapılan çalışmalar başta olmak üzere, Türk dünyası ile ilgili yapılan çalışmalar akademisyenler tarafından ele alınacak. Bildirilerden seçilenler ise tam metin olarak Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nde yayınlanacak. Yarın sona erecek forumda 39 farklı oturum gerçekleştirilecek.