Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Resmi İstatistik Programı (2012-2016), Bakanlar Kurulu tarafından değiştirildi.
‘Uluslararası göç istatistikleri’ başlıklı alt bölümü ve tablosunda da değişikliğe gidildi. Sığınmacı başvurusu sahipleri, sığınmacılar ve özel statü ile ülkede bulunan kişiler dahil ülkede ikamet eden tüm yabancı nüfusun tam ve doğru tespit edilebilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 'Genel Sağlık Sigortası’ kapsamında tutulan kayıtlar, mevcut idari kayıtlar ile ilişkilendirilecek.

Kalkınma Bakanlığı’nın yazısı üzerine kararlaştırılan değişikler şöyle;
Resmi İstatistik Programı’nın (2012-2016) ikinci bölümü ‘sosyal ve demografik istatistikler’ başlıklı tabloda yer alan ‘yaygın eğitim faaliyetleri araştırması’ ve ‘tarifesiz uçak (Charter) istatistikleri’ satırları yürürlükten kaldırıldı.
‘İntihar istatistikleri’, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre nüfus istatistikleri’, ‘idari kayıtlara dayalı olarak nüfusun; iç göç, medeni durum, nüfusa kayıtlı olunan yer, doğum yeri istakistikleri’, ‘eğitim harcamaları istatistikleri’ ve vatandaş giriş istatistikleri’ değiştirildi.
Aynı programın ‘sosyal ve demografik istatistikler’ başlıklı tablosuna ‘ulusal eğitim istatistikleri’ eklendi.

ULUSLARARASI GÖÇ İSTATİSTİKLERİNDEKİ DEĞİŞİKLİK

‘Uluslararası göç istatistikleri’ başlıklı alt bölümü ve tablosu da değiştirildi.
Uluslararası göç istatistiklerinin kapsamını; yurtdışından gelen ve yurtdışına gidenler, ikamet ve çalışma izni alan yabancılar, sığınmacı ve mülteciler, yasadışı göç edenler, vatandaşlığa girenler, vatandaşlıktan çıkanlar, yabancı nüfus ve yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına ilişkin demografik ve sosyo-ekonomik bilgiler oluşturuyor.
Yapılacak yeni çalışmalarla; uluslararası göç istatistiklerinin tam, güvenilir, düzenli, karşılaştırılabilir ve uluslararası standartlara uygun üretilebilmesi amacıyla Türkiye İstatistik Kurumu, Dışişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (GİGM), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, NVİGM ile işbirliği içinde veri kaynaklarının geliştirilmesi ve mevcut kayıtların istatistiklere dönüştürülmesine yönelik çalışmalar sürdürülecek.
Uluslararası göç istatistikleri kapsamında temel istatistiklerin üretilmesin için kişilerin (tüm Türkiye vatandaşları ile yabancılar dahil) Türkiye’ye giriş ve çıkış tarihlerinin tespit edilmesi gerekecek.
Sığınmacı başvurusu sahipleri, sığınmacılar ve özel statü ile ülkede bulunan kişiler dahil ülkede ikamet eden tüm yabancı nüfusun tam ve doğru tespit edilebilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından (Genel Sağlık Sigortası’ kapsamında tutulan kayıtlar, mevcut idari kayıtlar ile ilişkilendirilecek.

'MAKROEKONOMİK İSTATİSTİKLER' TABLOSU

Resmi İstatistik Programı (2012-2016) ‘makroekonomik istatistikler’ başlıklı tabloda yer alan bazı satırlarda değiştirildi.
‘İş istatistikleri’ tablosundaki ‘karayolu trafik kazaları istatistikleri’ de değiştirildi. İş istatistikleri’ tablosu altına ‘bölgesel verimlilik istatistikleri’ ile ‘perakende ticaret hacim endeksi’ satırları eklendi.