Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, bu yıl ilk 5 ayda Türkiye’ye gelen turist sayısında yüzde 1,2’lik düşüşe rağmen İran pazarında yüzde 6,3 artış yaşandığını ve 5 ayda İranlı turist sayısının 656 bin kişi olarak gerçekleştiğini söyledi. Bayındır, "Yaptırımların hafiflemesi turizm durumunu daha da rahatlatacaktır."

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, İran ile nükleer programını kısıtlaması karşılığında Tahran'a uygulanan yaptırımların hafifletilmesini öngören anlaşmanın taraflarca kabul edilmesinden Türk turizminin de olumlu etkileneceğini söyledi. Bayındır, "Yaptırımların hafiflemesi turizm durumunu daha da rahatlatacaktır. İran turizmde bizim için çok önemli bir pazar. Bir dönem bu ülkeden gelen turist sayısı 2 milyona dayanmıştı. Sözgelimi 2010 yılında 1 milyon 885 bir İranlı turist ağırladık. 2012 yılında bu rakam 1 milyon 186 bin kişiye geriledi. Bunda ülkesinden pek turist çıkışı istemeyen İran’ın da etkisi var. Şimdi yeniden yükseltmenin yollarını arıyoruz. 2013 yılında 1 milyon 196 bin, 2014 yılında 1 milyon 590 bin İranlı turist geldi. Yani son 2 yıldır yeniden yükselme eğilimi mevcut. Geçen yıl gerçekleşen yüzde 32’lik yükselme dikkat çekici." diye konuştu.

"EN FAZLA VERGİ İADESİ İRANLILARA"

TUROB Başkanı, bu yıl ilk 5 ayda Türkiye’ye gelen turist sayısında yüzde 1,2’lik düşüşe rağmen İran pazarında yüzde 6,3 artış yaşandığını ve 5 ayda İranlı turist sayısının 656 bin kişi olarak gerçekleştiğini de vurguladı. İranlıların alışveriş turizminde de ülkeye en fazla gelir bırakan turist grupları arasında yer aldığına dikkat çeken Bayındır, istatistiklere göre Türkiye’de yaptığı alışveriş sonrasında en fazla vergi iadesini yine İranlıların aldığını belirtti.