Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili adayı Çetin Arık, 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma maden faciasının birinci yılı nedeniyle açıklama yaptı. CHP adayı Arık, iş cinayetlerinin bir siyasi tercih olduğunu vurgulayarak, “Ülkemizde maalesef iş kazalarını değil, iş cinayetleri yaşanıyor. Alınabilecek önlemler alınmamış, yapılması gereken denetimler laf olsun diye yapılmıştır. AKP zihniyetini 3 kuruş daha fazla kazanmak, yandaşını kollamak için bu cinayetlere zemin hazırlıyor” dedi.

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciasının yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan CHP milletvekili adayı Çetin Arık, Türkiye’de yaşananların iş kazası değil, cinayet olduğunu vurguladı. Madencilerin ölümlerini, “Bu mesleğin, kaderinde maalesef var. Bu mesleğe giren kardeşlerim de, bu mesleğe girerken içerisinde bu tür şeylerin olacağını bilerek giriyorlar” sözleriyle değerlendiren bir zihniyetin 13 yıldır Türkiye’yi yönettiğini ifade eden Arık, “Ülkemizde maalesef iş kazalarını değil, iş cinayetleri yaşanıyor. Alınabilecek önlemler alınmamış, yapılması gereken denetimler laf olsun diye yapılmıştır. AKP zihniyetini 3 kuruş daha fazla kazanmak, yandaşını kollamak için bu cinayetlere zemin hazırlıyor. Bu bir siyasi tercihtir. AKP zihniyeti insan hayatını hiçe sayarak, yandaşını zengin etmeyi tercih etmiştir. ” diye konuştu.

Soma’da yaşanan faciadan sağ kurtulan ve sonrasında işsiz kalan bir madencinin “Keşke ölseydik, en azından ailemizin eline azda olsa para geçerdi” şeklindeki sözlerinin gazetelerde haber yapıldığını hatırlatan Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “AKP zihniyeti yolsuzlukla mücadele edeceğini söyleyerek iktidara geldi. Yoksulluğu yönetmeye kalkışan malum zihniyet, insanlarımızı öylesine çaresiz bir hale getirdi ki, insanımız evine bir lokma ekmek girsin diye canından vazgeçiyor. Ne maden cinayetleri ne de yoksulluk kader değil. Tekrar ediyorum, bu siyasal bir tercihtir. AKP yoksulluğu sürdürerek, iktidarını sürdürmek peşindedir. Halk yoksullaşırken, AKP çevreleri servetlerine servet katmaya devam etmektedir.”

Arık, açıklamasını Soma başta olmak üzeren tüm maden şehitlerini rahmetle anarak, “Bir daha Soma gibi iş cinayetlerinin yaşanmaması için Soma’yı unutmadık, Soma’yı unutturmayacağız” sözleriyle sonlandırdı.