Trakya Üniversitesi öğrencileri güneş enerjisi araçtan sonra bu kez elektrikle çalışan bir otomobil üretmeyi başardı.

Üniversitenin, makine, bilgisayar, elektrik ve elektronik mühendisliği bölümü öğrencilerinden oluşan 'Pehlivan Team' geçen yıl güneş enerjisi çalışan bir otomobil üretti. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nden esinlenilerek 'Pehlivan' adı verilen araç, ilk kez boy gösterdiği TÜBİTAK yarışmasında üçüncü oldu.

Üniversitenin Ayşekadın Yerleşkesi’ndeki atölyede çalışmalarını sürdüren üniversite öğrencileri bu kez elektrik enerjisiyle çalışan bir otomobil üretti. İç ve dış tasarımı, elektronik donanımı tamamen üniversite öğrencileri tarafın yapılan araç, yaklaşık 190 kilometre ağırlığında ve saatte 110 kilometrelik hıza ulaşabiliyor. Otomobilin üretim aşamasıyla ilgili bilgi veren Pehlivan Team Kaptanı Ali Deroğlu, 16 mühendislik öğrencisinden oluşan bir ekip olduklarını belirterek, 'Pehlivan Elektrak' adını verdikleri proje üzerinde 8 aydan bu yana çalıştıklarını kaydetti.

Elektrak’ın tamamen yerli üretim bir elektrikli araç olduğunu vurgulayan Deroğlu, “Edirne’de, Trakya Üniversitesi’nde üretilen bir araçtır. Amacımız her yıl düzenlenen TÜBİTAK tarafından düzenlenen Alternatif Enerjili Araçlar Yarışması’nda Edirne’mizi, Trakya Üniversitesi’ni temsil etmektir.” dedi. Aracın proje ve tasarımının 8 ay sürdüğünü dile getiren Kaptan Deroğlu, 3 aydan bu yana ise üretim aşamasında olduklarını ifade etti.

Araçlarının karbon fiber bir gövdeye sahip olduğunu açıklayan Ali Deroğlu, “Lityum Li-on bazlı bataryalarımız var. kendi işletim sistemimizi koyduk arabamıza. Yerli üretim bilgisayar ve elektronik sistemleri tamamen üniversitenin üretimidir. Aracımız yaklaşık olarak 190 kilo ağırlığında, 110 kilometre hıza ulaşabilecek kapasitede. Aracımız 3 kilovat saat batarya ile 100 kilometre gidebilecek bir arabadır. Yaklaşık olarak şarj süremiz 40 ile 45 dakikadır. Yaklaşık 75 kuruşa 100 kilometre yol yapabiliyorsunuz.” diye konuştu.

Arabanın birçok ekipmanının el üretimi ve Pehlivan Team tasarımı olduğuna vurgu yapan Deroğlu, “Umarım geçen yıl güneş enerjili arabalarıyla elde ettiğimiz başarıyı bu yıl daha ileriye taşıyacak ve birincilikle Edirne’mize geri döneceğiz.” ifadelerini kullandı.