Bursa'nın Yenişehir ilçesinde dün ölü bulunan 84 köpeğin İnegöl Belediyesi Hayvan Barınağı'ndaki görevliler tarafından olay yerine bırakıldığı ortaya çıktı. Bursa Vali Vekili Ahmet Hamdi Usta, "Köpeklerin bazılarında bulunan kulak küpelerinin İnegöl Belediyesi Hayvan Barınağı'na ait olabileceği değerlendirilmiş, köpeklerin İnegöl Belediyesi görevlileri tarafından olay yerine getirildiği bilgisinin alınması üzerine İnegöl Belediyesi'nde görevli bulunan üç kişinin ifadelerine başvurulmuştur." dedi.

Bursa'daki köpek katliamının yankıları sürerken konuyla ilgili ilk resmi açıklama Bursa Vali Vekili Ahmet Hamdi Usta'dan geldi. Yenişehir İlçesi Çamönü Mahallesi yerleşim alanına 1 kilometre mesafede çok sayıda köpeğin öldürülmüş olarak bulunduğu ihbarı üzerine; ilgili kurumların harekete geçtiğini belirten Usta, 84 köpeğin telef olduğu, bunun dışında 16 köpeğin baygın halde bulunduğunu kaydetti.

'İNEGÖL BELEDİYESİ BIRAKMIŞ'

Köpeklerin bazılarında bulunan kulak küpelerinin İnegöl Belediyesi Hayvan Barınağı'na ait olabileceğinin değerlendirildiğine işaret eden Usta, "Köpeklerin İnegöl Belediyesi görevlileri tarafından olay yerine getirildiği bilgisinin alınması üzerine İnegöl Belediyesi'nde görevli bulunan üç kişinin ifadelerine başvurulmuşştur. Görevlilerin alınan beyanlarında, köpeklere kısırlaştırma işlemi yapıldıktan sonra kendileri tarafından yaklaşık 100 civarında köpeği sağ olarak Yenişehir-Bilecik yolu üzerinde bir bölgeye bıraktıkları, muhtemelen havasızlıktan dolayı hayvanların ölmüş olabileceğini söylediler. Konu ile ilgili tahkikat devam etmekte olup, ilgililer hakkında 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa muhalefet suçu dahil idari, cezai ve disiplin açısından gerekli incelemeler yapılacaktır." dedi.

'KATLİAM YOK, BİR İHMAL VAR'

"Yenişehir'de köpek katliamı var" demenin doğru olmadığını anlatan Ahmet Hamdi Usta, şöyle devam etti: "Yenişehir Kaymakamlığımız olaya müdahale etti. Burada toplu bir itlaf, toplu bir katliam yok. İnsan bir cinayet işlediği konusunda ortada bir delil bırakmaz. Sonuçta o köpeklerin hepsinin kulaklarında ait olduğu yeri gösterir küpeler var. İnsanlar bunu bu amaçlı yapmış olsa bunu bu şekilde bırakmazlar. Olay şu; bu sahipsiz köpekler İnegöl Belediye'miz tarafından toplanıyor. Bunların bakımları yapılıyor, tedavileri yapılıyor. Sağlık şartları sağlandıktan, kısırlaştırma işlemi yapıldıktan sonra araziye tekrar bırakılıyorlar. Ama orda artık ihmal olduğunu düşünüyoruz. Kesinlikle katliam, telef etmek, toplu öldürmek gibi bir durum yok. Bunları taşıyarak arazide yol kenarına bıraktıklarında ne olduğunu araştırıyor arkadaşlarımız. Havasızlıktan olduğu ihtimali üzerinde duruluyor. Bir ihmal var, belki de onları daha nezih şartlarda taşımak lazımdı veya bu işlemlerden sonra bir müddet bir yerde gözetim altında tutup ondan sonra araziye bırakmak gerekirdi, bunları bilemiyoruz. Yarı baygın olarak bulunan köpekler alınarak Yenişehir Hayvan Barınağında tedavi altına alındığı tarafımıza bildirildi. Yine de emin olmak için ölü olan köpeklerden İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlilerince alınan numuneler, ölüm sebeplerinin ortaya çıkarılması için İstanbul Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsüne gönderildi. Sonuçlarını kamuoyuyla yine paylaşacağız."