Sıkıyönetim dönemini hatırlatan düzenlemeler içeren 'İç Güvenlik Yasası' paketi ile ilgili Van Barosu üyeleri basın açıklaması yaptı. Açıklamada, paket ile yaşam hakkının tehdit altına gireceği belirtildi.

Geçen hafta sürpriz bir şekilde Meclis gündemine getirilmekten vazgeçilen ve bu haftaya ertelenen "İç Güvenlik Yasa Tasarısı' önceki gün bir kez daha ertelendi. Pakete tepkilerini dile getirmek için Van Adliye Sarayı önünde basın açıklaması yapan Van Barosu Başkan Yardımcısı Doğan İlhan, "Bu düzenleme ile demokratik devlet yerine adeta ‘polis devleti’ne giden bir zemin hazırlanmaktadır. Söz konusu düzenlenmenin bir an evvel Meclis gündeminden çıkarılmasını istiyoruz." dedi.

'İç Güvenlik Yasası Paketi'nin yasalaşması halinde toplumun özellikle özgürlük ve güvenlik açısından çok ciddi tehdit ve riskler içeren yeni bir uygulama ile karşı karşıya kalacağını belirten İlhan, düzenlemenin yasalaşması ile hâkim ve savcı kararı aranmaksızın polisin arama yetkisinin genişletildiğini vurguladı.

'YAŞAM HAKKI TEHDİT ALTINDA'

Düzenleme ile kolluğa gözaltına alma ve yakalama yetkisi tanındığını ve polise yargı denetimi olmadan telefon dinleme yetkisi verildiğini ifade eden İlhan, şunları söyledi: "Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının meşru olup olmadığının nitelemesi ve dolayısıyla müdahale yetkisi polisin takdirine bırakılmaktadır. Böylece bir anlamda polis yargılama makamları yerine geçirilmek istenmektedir. Bu düzenleme ile demokratik devlet yerine adeta ‘polis devleti’ne giden bir zemin hazırlanmaktadır. Yine toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkının kullanımı sırasında insan sağlığı üzerinde olumsuz etkisi tıbben kanıtlanmış olan boyalı su kullanımı yasal hale getirilerek; gaz ve boyalı su kullanımından korunmak için yüzün kısmen kapatılması halinde bile, bireylerin ağır bir şekilde cezalandırılmasının yolu açılmaktadır. Bu suçlara ilişkin ceza miktarı artırılacağı gibi cezaların ertelenmesi imkânı da ortadan kaldırılmaktadır."

'MECLİS GÜNDEMİNDEN ÇIKARILSIN'

Kamu düzeninin tarafsız ve bağımsız bir yargı ile suç ve suçlularla mücadelede demokratik ölçüler içinde, insan haklarına saygılı bir idari pratik ile sağlanabileceğini kaydeden İlhan, "Siyasal iktidarın ivedilikle güvenlik konsepti eksenli hukuki düzenlemeler yerine Anayasa başta olmak üzere daha acil olan siyasal ve toplumsal yaşama ilişkin hukuki düzenlemelere odaklanması, demokratik kamuoyunun ve hukuk kurumlarının en büyük beklentisi olmakla birlikte söz konusu düzenlenmenin bir an evvel Meclis gündeminden çıkarılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.