Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, Kurban Bayramı'nda küçükbaş hayvanın tercih edilmesinin ülke için stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Kılınç, Türkiye’nin kurbanlık hayvan ihtiyacının ağırlıklı olarak küçükbaş hayvandan karşılanması gerektiğini savundu.

Geçen yıl Kurban Bayramı'nda 2,5 milyon küçükbaş, 850 bin büyükbaş hayvan kesimi yapıldığını kaydeden Hasan Kılınç, yazılı açıklamasında “Büyükbaş kurban sayısı 500 bin civarında kalır ve bayramdan sonra küçükbaş kırmızı etine talep artmaya devam ederse kırmızı ette yaşanan krizi büyük oranda aşarız.” görüşünü dile getirdi. “Kurban’da küçükbaş hayvanın tercih edilmesi için seferber olmalıyız” diyen Başkan Kılınç, şunları ifade etti: “Türk halkının AB ülkelerinden 2 -3 kat daha pahalı et yediği iddialarını kabul etmiyoruz. Avrupa’nın en ucuz ülkesinde işlenmemiş etin fiyatı Türkiye fiyatlarıyla karşılaştırılıyor. AB’deki domuz tüketimi de yok sayılıyor. Dana üzerinden karşılaştırma hem kafaları karıştırır hem de doğru sonuç vermez. Dünyada da dana eti fiyatları çok ucuz değil. Dana eti ithal edebileceğimiz ülkeler sınırlı. Kırmızı ette dışa bağımlı olmak büyük risk. Kırmızı ette fiyat istikrarın çözümü koyun ve keçide.”

Spekülatif stok yapan aracılar ile mücadele konusunda birliklere de büyük sorumluluklar düştüğüne değinen Kılınç, “Türkiye’de 75 milyon vatandaşı ve yaklaşık 30 milyon turistin kırmızı et ihtiyacını ancak küçükbaş hayvan ile karşılayabiliriz. Bunu büyükbaş ile karşılamaya çalıştığımız sürece kriz kaçınılmaz.” ifadesini kullandı.