Sanatçı Zülfü Livaneli, Yaşar Kemal’in ölümünden sonra ailesine başsağlığı dilemek için İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne geldi. 44 yıllık dostunu kaybettiğini söyleyen Livaneli, Yaşar Kemal’in Türkiye’nin bölünmemesi için dimdik duruş sergilediğini aktardı.

Kemal’in ölümünden sonra ailesine başsağlığı dilemek için sevenleri hastaneye akın etti. Hastaneye gelen ünlü sanatçı Zülfü Livaneli, Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban’a başsağlığı dileğinde bulundu. Çıkışta açıklama yapan Livaneli, dünya basının da büyük ilgisi olduğunu belirtti. Zülfü Livaneli, “Ben bugün 44 yıllık dostumu kaybettim. En yakın dostumu kaybettim. Ama aynı zamanda yalnız Türkiye'de değil, insanlık çok büyük bir evladını kaybetti. Yaşar Kemal öyle kolay kolay rastlanacak, kolay kolay yetişen bir insan değildi. Hem romanıyla hem de sanatıyla bütün dünyada ve kendi ülkesinde çok büyük bir şekilde benimsendi. Ama sadece romancılığıyla değildi hayatı Yaşar Kemal’in. Ömrü boyunca bu ülkenin bölünmemesi için, bu ülkenin daha güzel günler görmesi için, bu ülkede sömürü olmaması için, emekten yana emekçiden yana, barıştan yana ve kardeşlikten yana dimdik bir duruş sergiledi.” ifadelerini kullandı.

Yaşar Kemal’in hayatında hiç bir leke olmadığını söyleyen Livaneli, şunları söyledi: “Bu duruşundan da hiç taviz vermedi. En çok düşündüğü şey, son gününe ve son anına kadar Türkiye idi ve Türkiye’nin halkıydı. Dolayısıyla hepimizin başı sağ olsun. Dünyanın her yerinden mesajlar geliyor. Bütün dünya basını da sizin gibi ilgi gösteriyor, başta Newyork Times olmak üzere. 60 yıl oldu İnce Memed yayınlanalı. 60 yıldır Türkiye neler geçirdi ama İnce Memed ve Yaşar Kemal dimdik ayakta kaldı. Bundan 60 yıl sonra da çocuklarımız torunlarımız onu okumaya devam edecekler. Bir devir kapan amam kitaplarıyla yaşamaya devam edecek.”

YAŞAR KEMAL’İN EŞİ AYŞE SEMİHA BABAN HASTANEDEN AYRILDI

Yaşar Kemal’in vefatının ardından hastanede başsağlığı dileklerini kabul eden Ayşe Semiha Baban, yakınları tarafından özel aracına bindirilerek hastaneden ayrıldı.