Organik giyim alanında faaliyet gösteren firmaların Ekoloji İzmir-7. Organik Ürünler Fuarı’nda yer alacağını belirten Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Başkanı Mukadder Özden, IF Wedding sayesinde piyasada "İzmir gelinliği" algısı oluştuğunu ve İzmir’in bundan sonraki hedefinin organik hazır giyim sektöründe liderliğe oynamak olduğunu söyledi.
Ege Bölgesi’nde organik giyim alanında faaliyet gösteren firmalar, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından 27-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Ekoloji İzmir-7. Organik Ürünler Fuarı’nda yer alacak. Fuarın başlamasına kısa bir zaman kala değerlendirmelerde bulunan EGSD Başkanı Mukadder Özden, organik sertifikalı hazır giyim üretiminin, Türkiye’nin hazır giyim ihracatı içinde en önemli yer tutan niş işlerden bir tanesi olduğunu söyledi.
PERAKENDE SATIŞ AVANTAJI
EGSD olarak organik sertifikalandırma konusunda yurt içinde sektörü bilinçlendirme toplantılarının yanı sıra yurt dışında takım çalışmaları yaptıklarını anlatan Özden, “Özellikle İzmir ve Türkiye’nin diğer bazı bölgeleri organik giyim konusunda dünyada iyi tanınan ve güven duyulan bölgeler haline geldi. Bu yıl yapılacak olan İzmir Ekoloji Fuarı’na da dernek olarak destek veriyoruz. İçerisinde hem tedarikçi firmalarımız hem de hazır giyim üreticisi firmalarımız var. Fuarda en çok toptan ticareti önemsiyoruz. Bu nedenle de amaca hizmet edecek misafirlerimiz olacak. Hem yurt dışı hem yurt içinden toptan alım yapan ya da toptan alıp perakende satış yapan firmaları kabul edeceğiz. Yine fuarın konsepti içinde perakende satış alanlarımız bulunacak ve orada da tekstilcilerimizin vatandaşlarımıza direkt satış yapma imkanı olacak” dedi.
“DÜNYA MARKASI OLMAYA HAZIRIZ”
Son yıllarda organik hazır giyim sektöründeki Türk markalarının dünya ticaretinde artık daha fazla yer aldığını ve yine bu alanda organik sertifikalı markalı üretimi yapan firma sayısının da artmaya başladığını sözlerine ekleyen Özden, “Bu bizim için gurur verici. Fuar çalışmalarının ilerlemesiyle önümüzdeki yıllarda daha fazla yatırımlar yapılacağını ve katılımın çoğalacağını düşünüyoruz. İzmir organik konusunda yurt dışından ziyaretleri ilk alan kent. Burada hem kapasite anlamında hem de kalite anlamında çok nitelikli firmalarımız var. Özellikle çocuk giyiminde daha çok talep görüyoruz ama bakıldığı zaman gerek kadın erkek giyimi gerek ev tekstili gibi birçok alanda organik tekstillerin hayat bulduğunu görebiliriz. Yeniçeri, Simurg, Seyfeli, Demoteks, May Tekstil ve Version Tekstil gibi birçok firmamız başarılı bir şekilde üretim yapıyor. Bu da bizim için çok mutluluk verici. Gelinlikten sonra organik giyimde de dünya markası olmaya hazırız” diye konuştu.
ORGANİK GİYSİ
Hazır giyimin Türkiye ekonomisinde önemli bir yeri olduğunu ve sektör olarak yüzde 18’lik bir dilimde bulunduklarını kaydeden Özden, organik giysi hakkında da şunları söyledi: “Organik ürünler de hazır giyim sektöründe önemli bir yere sahip. Bunlar hem vücuda yararlı olan giysiler, hem de üretin itibari ile çevreye en az zararı ola ürünler. Organik ürünlerin üretimi kurallara göre yapılır. Çevreye zararı olan malzemelerin yasaklandığı şartlardan üretim yapılır. Dünya Çalışma Örgütü’nün belirlediği çalışma standartlarına uygun üretim yapılmak zorundadır.” Özden, fuarda 15 hazır giyim firmasının stant kuracağını ifade etti.
HERKES ORGANİK ÜRÜNLERE RAHAT ULAŞABİLMELİ
İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Hasan Tunçağ ise bu yıl 7.’si düzenlenecek olan Ekoloji İzmir Fuarı’nın esas olarak sertifikalı ürünlerin “doğal” söyleminden ayrılması ve topluma bunun nasıl anlatılması gerektiği misyonunu taşıdığını söyledi. Organik tarımın çok zahmetli ama bir o kadar da insan sağlığı açısından önemli bir üretim şekli olduğunu aktaran Tunçağ, “Organik veya ekolojik tanımına sadece gıda olarak bakmamak gerekiyor. Üzerimize giydiğimiz kıyafetlerin, çocuklarımıza oynattığımız oyuncakların ve kullandığımız tüm ahşap ürünlerin sertifikalandırılması gerekmekte” ifadelerini kullandı.
SERTİFİKASIZ FİRMA YOK
Fuara, sertifikalı olmayan hiçbir firmanın giremediğini söyleyen Tunçağ, şöyle konuştu: “Profesyonellere açık olan fuar, son gün ziyaretçilere de açık olacak. Son gün, dışarıdaki alanda 52 firma da halka ürün satabilecek. Tüm ürünler Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmış sertifikalı ürünler olacak, yurt dışından gelen firmalar birebir görüşme yapacak.” Tunçağ, fuarda toplam 100 firmanın bulunacağını belirtti.
“İZMİR, EGELİ PAMUKÇULARIN BULUŞMA NOKTASI”
Yurt dışına 1999’dan bu yana ihracat yaptıklarını belirten Ege Deniz Tekstil firmasının yetkilisi Yiğit Sürücü de organik hazır giyim fuarının Türkiye’de İzmir’den başka bir şehirde olmasının düşünülemeyeceğini söyledi. İzmir’in Egeli pamukçuların buluşma noktası olduğunu ifade eden Sürücü, “İzmir’in organik sektöründe çok kaliteli ve öncü olacak bir potansiyeli var. Umarız sürekli hale gelir” dedi.