Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde, Toros Dağları’nın eteklerinde yetişen andız meyvesi yeniden bereket getirdi.
Elmadağ bölgesinde başlayan hasatla birlikte, geleneksel yöntemlerle üretilen andız pekmezi, hem bölge ekonomisine katkı sağlıyor hem de doğal sağlık ürünü olarak Türkiye’nin dört bir yanına ulaşıyor.

Whatsapp Image 2025 10 26 At 14.00.18

Kahramanmaraş’ta Ata Sporu Coşkusu Başladı
Kahramanmaraş’ta Ata Sporu Coşkusu Başladı
İçeriği Görüntüle

Yaklaşık 1700 metre rakımdaki Elmadağ yaylalarında kadınlar, yaz boyunca olgunlaşan andız kozalaklarını imece usulüyle toplayarak kaynatmaya başladı.
Kozalaklar önce kırılıp temizleniyor, ardından bakır kazanlarda iki gün boyunca kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor.

Whatsapp Image 2025 10 26 At 14.00.19

Andırınlı üreticiler, bu yöntemin pekmezin doğal vitamin ve mineral değerini koruduğunu belirtiyor.
Acımtırak tadı ve yüksek antioksidan içeriğiyle bilinen andız pekmezi, soğuk algınlığından sindirim sistemine kadar birçok rahatsızlığa iyi geliyor.

Whatsapp Image 2025 10 26 At 14.00.18 (1)

Elmadağlı üretici kadınlardan Ayşe Karakuş, “Andız bizim mirasımız. Her aşaması sabır ve emek istiyor. Bu yıl verim çok iyi, siparişler Türkiye’nin her yerinden geliyor” dedi.

Üretimi tamamlanan pekmez, hijyenik koşullarda ambalajlanarak ülke genelindeki pazarlara gönderiliyor.