Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Tiryakioğlu, yürütülen TÜBİTAK projeleri kapsamında, fayın deprem sonrası hareketlerini takip etmek amacıyla GPS ölçümleri gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bu yılın projelerinden biri olan "6 Şubat 2023 Depremleri Sonrası Doğu Anadolu Fay Zonunda Oluşan Post-Sismik Deformasyonların GNSS (Global Navigation Satellite System) Tekniği ile Araştırılması Projesi" kapsamında, fayın deprem sonrası hareketlerini belirlemek adına GPS ölçümleri yapıldığını ifade eden Tiryakioğlu, elde ettikleri verilerle bölgedeki genel hareketliliğin yavaşladığını ve deprem öncesindeki periyoda dönüş olduğunu belirlediklerini söyledi.

İstanbul'da 13 Yaşındaki Kıza Tecavüz Davasında Bakanlıktan Açıklama! İstanbul'da 13 Yaşındaki Kıza Tecavüz Davasında Bakanlıktan Açıklama!

Ayrıca, "6 Şubat 2023 Depremleri Sonrası Doğu Anadolu Fay Zonunda Oluşan Post-Sismik Deformasyonların GNSS Tekniği ile Araştırılması Projesi" ile farklı bir noktadan alınan GPS ölçümleri sonucunda, Kahramanmaraş bölgesinde post-sismik dönem hareketlerinin devam ettiği tespit edildi.

Ayrı bir çalışmada ise 6 Şubat depremlerinin Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki sabit GPS istasyonları verileri üzerinde incelendiği belirtildi. Analiz sonuçlarına göre, depremlerin, Afyonkarahisar'daki GPS istasyonlarının sallanmasına neden olduğu tespit edildi. Bu gözlemler, depremin yayılma hızını ve GPS istasyonlarının yer değiştirmeleri ile ilgili yeni bir "deprem büyüklük kestirim modeli" oluşturulmasını sağladı.