Otobüslerle kente gelen maden işçileri ile aileleri, davul ve zurna eşliğinde, Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı.

Sendika Genel Teşkilat Sekreteri Hasan Hüseyin Yıldız, burada yaptığı açıklamada, işçilerin Gümüşhane'den, İzmir Bergama'dan, Eskişehir Kaymaz'dan, Tokat'tan, Himmetdede'den geldiğini söyledi.

Şirketin altın madenlerini işletmesinin haksız yere engellendiğini savunan Yıldız, şunları kaydetti:

"Bu maden işçileri, altın madenlerini gün ışığına çıkartıyor. İşçiler sendikalı, bütün hakları güvence altında, toplu iş sözleşmeli çalışıyorlar. Emeklerinin karşılığı olan ücretleri alıyorlar. Sosyal hakları var. Bu işçiler Soma'daki, Ermenek'teki ve daha binlerce maden ocağındaki işçiler gibi iş kazası ve ölüm korkusu yaşamıyorlar. Çünkü Koza Altın İşletmeleri, iş güvenliğinde Türkiye'nin yüz akı bir işletme. Bugüne kadar bir tek maden işçisi, iş kazasında hayatını yitirmedi. Bu işletmeler bin 200 kişiye doğrudan, binlerce kişiye ise dolaylı istihdam sağlıyor. Kurulu oldukları bölgenin ekonomilerine can veriyor. Çevre ve insan sağlığı için bütün yasal gerekleri yerine getiriyorlar. Ama ne hikmetse bu işletmelere bütün yasal gerekleri yerine getirmelerine, prosedürleri tamamlamalarına karşın üretim yapmaları ve üretimlerine devam etmeleri için gerekli izinler bir türlü verilmiyor."

Kayseri'deki Himmetdede Altın Madeninde ÇED raporu başta olmak üzere işletmenin faaliyete geçmesi için bütün gereklerin yerine getirildiğini anlatan Yıldız, deneme üretimi için geçici faaliyet belgesinin 5 aydır imzadan çıkarılmadığını öne sürdü. 

Ellerindeki dövizlerle çeşitli sloganlar atan grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.